Statele Unite se află de mult timp într-un ”război indirect” cu Rusia, a afirmat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, în timp ce Administrația de la Beijing consideră că, prin mentalitatea specifică Războiului Rece, Washingtonul este responsabil de izbucnirea conflictului din Ucraina.
”Avertizăm asupra practicării jocului cu focul. Statele Unite au fost de mult timp într-o stare de război indirect cu Federația Rusă. Nu își dau seama că, pentru a-și satisface ideile geopolitice, se apropie de o fază în care va fi dificil să controleze ceea ce se întâmplă și să evite o criză dramatică”, a declarat vineri Serghei Riabkov, conform agenției Reuters.
Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina și oferă sprijin militar masiv Kievului. Rusia a denunțat constant extinderea infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor sale.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se află în vizită în China, unde a semnalat, alături de omologul său Xi Jinping, avansarea parteneriatului strategic. În acest context, Beijingul a atribuit Washingtonului responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina.
”Statele Unite, prin mentalitatea specifică Războiului Rece, poartă o responsabilitate iremediabilă pentru izbucnirea și escaladarea crizei din Ucraina”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de agenția Tass.
În cursul vizitei la Beijing, Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea de soluționare a conflictului din Ucraina prin negocieri.
”Nu am refuzat niciodată negocierile. Dar trebuie să înțelegem cu cine putem negocia, în cine putem avea încredere și în ce măsură”, a afirmat Putin vineri, potrivit agenției Tass.
În declarația comună, Vladimir Putin și Xi Jinping au cerut joi ”identificarea unei soluții sustenabile la criza ucraineană”, subliniind că este necesară eliminarea cauzelor care au generat-o și aderarea la principiile indivizibilității securității. Moscova a semnalat recent că așteaptă ”propuneri serioase” de pace, prin recunoașterea noilor ”realități teritoriale” din Ucraina, respingând ”Formula de Pace” propusă de Administrația de la Kiev.
Moscova şi Kievul nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Administraţia Volodimir Zelenski a prezentat, prin ”Formula de Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.
La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.
Foto: Profimedia
Citește și: