Prima pagină » Știri externe » Rusia deschide o nouă anchetă împotriva miliardarului Boris Berezovski

Rusia deschide o nouă anchetă împotriva miliardarului Boris Berezovski

Rusia deschide o nouă anchetă împotriva miliardarului Boris Berezovski
Autoritățile ruse au deschis marți o nouă anchetă penală împotriva miliardarului Boris Berezovski, exilat în Marea Britanie, pentru incitare la "tulburări masive" după publicarea, în aprilie, a unui text care face apel la împiedicarea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, relatează AFP.

 

Autoritățile ruse au deschis marți o nouă anchetă penală împotriva miliardarului Boris Berezovski, exilat în Marea Britanie, pentru incitare la „tulburări masive” după publicarea, în aprilie, a unui text care face apel la împiedicarea revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin, relatează AFP.

„Berezovski le-a cerut public cetățenilor ruși să organizeze tulburări masive însoțite de violențe sau acte ilegale pentru a împiedica învestitura președintelui ales Vladimir Putin” la 7 mai, anunță comitetul de anchetă într-un comunicat.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul postului de radio Ecoul Moscovei și retrasă ulterior din cauza amenințărilor cu urmăriri, dar disponibilă pe blogul lui Berezovski, miliardarul le-a propus o recompensă financiară celor care „îl vor opri pe criminalul periculos Putin”.

El le-a cerut rușilor să facă în așa fel încât coloana oficială a lui Vladimir Putin „să nu poată intra la Kremlin la 7 mai”.

Ales la 4 martie cu aproximativ 64 la sută din voturi în urma unui scrutin pătat de fraude, potrivit opoziției, Putin a depus jurământul cu mare fast la 7 mai, pentru un al treilea mandat la Kremlin, după cele din 2000-2008.

El a părăsit Kremlinul în 2008 pentru a deveni premier, deoarece Constituția îi interzicea un al treilea mandat consecutiv de președinte.

Rusia a cerut de mai multe ori extrădarea lui Berezovski, care a făcut avere în momentul privatizărilor controversate din anii ’90 și care a fost o perioadă de timp foarte apropiat de Kremlin, dar a fugit din Rusia după preluarea puterii de către Putin.

Londra a respins permanent aceste cereri și i-a acordat în 2003 azil politic omului de afaceri, apropiat al fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra în 2006.

El a făcut deja obiectul unor urmăriri judiciare în Rusia, în special pentru „tentativă de lovitură de stat”, după o serie de interviuri în care susținea înlăturarea regimului lui Vladimir Putin.

Citește și