Rusia, dispusă să înceapă un nou RĂZBOI RECE cu SUA. Totul a pornit de la o declarație a lui John Kerry

Publicat: 08 10. 2016, 19:40
Actualizat: 27 09. 2018, 21:52

„Prin acuzațiile care cataloghează crime de război activitățile ruse din Siria Departamentul de Stat trebuie să înțeleagă că acest lucru poate conduce la organizarea unui referendum în Rusia cu următoarea întrebare: «Trebuie să oprim telefoanele la Ministerul de Externe?»”, a transmis Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Declarațiile secretarului de Stat american, John Kerry, privind posibile crime de război care ar fi fost comise de Rusia în Siria ar putea atrage „consecințe juridice”, a avertizat vineri seară diplomația rusă.

„Rusia consideră că afirmațiile lui John Kerry privind presupuse crime de război comise de Rusia în Siria ar putea atrage consecințe juridice”, a reacționat Ministerul rus de Externe. „Moscova consideră inacceptabile remarcile Washingtonului referitoare la politicile Rusiei în Siria”, a transmis, la rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Rusia și Siria ar trebui investigate pentru crime de război, a afirmat vineri secretarul de Stat american, John Kerry, după o serie de atacuri care au vizat unități medicale în cadrul războiului sirian. John Kerry a făcut declarațiile în contextul în care armata siriană este acuzată că ar fi atacat un spital din regiunea Alep, incident soldat cu 20 de morți și sute de răniți. „Este vorba de acte care necesită o investigație adecvată pentru crime de război; cei care comit astfel de acte trebuie să fie trași la răspundere”, a subliniat John Kerry, afirmând că Rusia și Siria sunt obligate să ofere explicații. „Este vorba de o strategie intenționată de a teroriza civilii și pe oricine stă în fața obiectivelor militare ale Rusiei și Siriei”, a acuzat șeful diplomației americane.

În paralel, Rusia a respins acuzațiile SUA privind atacuri cibernetice care ar fi fost comandate de Moscova, catalogându-le drept „absurde”, lipsite de fundament și tentative de alimentare a „isteriei antiruse”.

Recent, Rusia a depus o reclamație oficială la Națiunile Unite, după o serie de critici făcute de Zeid Ra’ad al-Hussein, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului. Oficialul ONU criticase susținerea pe care Donald Trump, candidatul republican la funcția de președinte al SUA, și lideri europeni ar fi oferit-o Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus luni suspendarea unui acord privind distrugerea materialelor nucleare, denunțând acțiuni „neprietenoase” din partea Statelor Unite, a anunțat Kremlinul, în timp ce schimburile bilaterale de informații militare în Siria au fost oprite. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a anunțat că Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspendă acordul din anul 2010 ce prevede distrugerea plutoniului folosit pentru arme nucleare, invocând acțiuni „neprietenoase” din partea Washingtonului care au condus la deteriorarea relațiilor. „Acordul este suspendat din cauza apariției unor amenințări la adresa siguranței strategice și ca rezultat al acțiunilor neprietenoase din partea Statelor Unite față de Federația Rusă”, a anunțat președinția Rusiei. În paralel, schimbul de informații militare între Statele Unite și Rusia pe tema situației din Siria a fost suspendat, a anunțat Ghennadi Gatilov, adjunct al ministrului rus al Apărării.

Săptămâna trecută, oficiali americani au declarat că Administrația Barack Obama a început să ia în considerare acțiuni dure, inclusiv opțiuni militare, pe fondul operațiunilor siriene și ruse asupra orașului Alep. Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistițiu de șapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea „forțelor teroriste”, o referire inclusiv la insurgenții susținuți de Occident. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Relațiile dintre Occident și Rusia sunt tensionate din cauza crizelor din Ucraina și Siria.