Rusia este preocupată de criza ”potențial periculoasă” dintre Kosovo și Serbia
Administrația de la Moscova a exprimat preocupări, luni, în legătură cu situația ”potențial periculoasă” din Kosovo și a reafirmat susținerea pentru etnicii sârbi, după incidentul armat produs duminică.
”Situația este într-adevăr tensionată și potențial periculoasă. Nu este niciun secret pentru nimeni că sunt organizate foarte frecvent provocări care îi vizează pe sârbi”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro.
Kosovo și Serbia se acuză reciproc de intensificarea tensiunilor. Duminică, un polițist kosovar aflat într-o misiune de patrulare a fost ucis de militanți înarmați care s-au baricadat ulterior într-o mânăstire ortodoxă sârbă din zona Banjska, în nordul Kosovo. Trei membri ai grupului armat au fost uciși în schimburile de focuri care au urmat.
”A fost o operațiune de eliminare a grupului. Am restabilit controlul, după o serie de schimburi de focuri”, a afirmat ministrul kosovar de Interne, Xhelal Svecla, citat de postul de televiziune BBC News. Șase suspecți au fost arestați.
Premierul Kosovar, Albin Kurti, a acuzat Belgradul că susține grupurile armate din Kosovo, în timp ce președintele Serbiei, Aleksandr Vucici, le-a atribuit autorităților de la Priștina responsabilitatea pentru escaladarea violențelor. Belgradul denunță constant acțiuni de persecutare care vizează comunitățile de etnie sârbă din nordul Kosovo. Autoritățile kosovare cred că suspecții fac parte din grupul insurgent sârb Protecția Civilă, care ar fi finanțat și aprovizionat cu armament de agenții guvernamentale sârbe.
”Incidentul reprezintă un act terorist. Acești criminali sunt susținuți politic, financiar și logistic de oficiali de la Belgrad”, a acuzat premierul kosovar, Albin Kurti, citat de publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Președintele Serbiei a confirmat că cei trei militanți uciși în incident erau de etnie sârbă.
Confruntările armate produse duminică reprezintă cea mai gravă escaladare a tensiunilor din Kosovo din ultimii ani.
Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul, Moscova și Beijingul nu recunosc decizia. Statele Unite și cele mai multe națiuni din Uniunea Europeană recunosc independența Kosovo.
Administrația de la Moscova susține în mod tradițional Serbia, cu care are relații istorice.
UE face apel la reducerea tensiunilor
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a condamnat atacul asupra autorităților kosovare și a cerut încetarea violențelor. Borrell a discutat telefonic, duminică seară, cu premierul kosovar, Albin Kurti, și cu președintele Serbiei, Aleksandr Vucici.