În luna aprilie a anului 2018, de pildă, sediul OPCW din Haga a fost „asediat”, la nivel cibernetic, iar serviciile secrete rusești au realizat un atac în urma căruia patru ofițeri ruși – implicați în operațiune și identificați în urma cercetărilor efectuate – au fost expulzați de către serviciul secret olandez. Serviciile secrete rusești au dorit să culeagă informații esențiale în legătură cu investigațiile OPCW cu privire la atacul cu agent Novichol asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale.
Au încercat să „hăckuiască” sistemul de calculatoare OPCW
Agenții GRU respectivi ar fi poziționat un automobil plin cu echipamente electronice în parcarea Hotelului Marriott, lângă clădirea OPCW, cu scopul de a „hăckui” sistemul de calculatoare al organizației. Echipamentele includeau o antenă ascunsă care ar fi trebuit să intercepteze intercepta comunicațiile din clădire care se efectuau prin rețeaua wireless.
Chiar în timpul atacului efectuat de ruși, OPCW încerca să identifice substanța utilizată în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal – și a fiicei acestuia, Iulia – în orașul britanic Salisbury, în luna martie, precum și o substanță chimică aparent folosită într-un atac asupra orașului sirian Douma.
Serghei Viktorovici Skripal este un fost colonel din Direcția Principală de Informații (GRU) a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Începând din anii 1990 și până la arestarea sa în decembrie 2004, Skipal a acționat ca agent dublu pentru serviciul de informații externe Secret Intelligence Service (abreviat SIS, cunoscut și ca MI6) al guvernului Regatului Unit.
Sergei Skripal și fiica sa au fost spitalizați, iar un cetățean britanic a decedat
În urma acestui atac, Sergey Skripal și fiica sa au fost spitalizați, în timp ce un cetățean britanic a decedat. Trebuie menționant că guvernul britanic a cheltuit milioane de dolari pentru a decontamina locațiile afectate de agentul chimic deosebit de periculos.
Însă Rusia continuă să utilizeze atacuri cibernetice împotriva organizațiilor sau indivizilor care se opun obiectivelor sale bine stabilite. Scenariile sunt puse în practică cu un profesionalism demn de o cauză mai bună, iar această concluzie a fost demonstrată, cu argumente incontestabile, de serviciul olandez de informații. Olandezii au reușit să stopeze, de altfel, demersul serviciilor ruse de informații de a accesa ilegal rețeaua informatică a OPCW.
Atacurile cyber și atacurile cu arme chimice letale
Nimeni nu se îndoiește de hotărârea Rusiei de a utiliza toate pârghiile de care dispune – iar specialiștii în dezinformare și manipulare spun că ne confruntăm cu o adevărată „forță” în domeniu – pentru a diminua considerabil rolul pe care l-a jucat în atacurile cyber și cel cu arme chimice letale.
Ambasadorul României la Haga, Brandușa Predescu – reprezentant permanent al României la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – a condus delegația României la cea de-a 24-a Conferință a Statelor Părți la Convenția pentru Interzicerea Armelor Chimice (desfășurată la Haga, în perioada 25-29 noiembrie 2019).
Evenimentul a avut două repere majore, adoptarea bugetului Organizației pe anul 2020 și, mai ales, actualizarea Anexei de arme chimice a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Brândușa Predescu: „Progrese relevante în această direcție”
Ambasadoarea României s-a situat, permanent, într-o poziție care susține toate demersurile Uniunii Europene în această privință, susținând „demersurile de consolidare a OAIC”, acesta fiind un instrument esențial ale regimului internațional de dezarmare și neproliferare a unor astfel de tipuri de arme. Au fost înregistrate „progrese relevante în această direcție”, iar România este vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC. Brândușa Predescu, pe de altă parte, a făcut parte din Comitetul de acordare de către OIAC a premiului The Hague Award. Acest premiu este decernat, anual, unor personalități sau organizații a căror activitate este recunoscută tocmai în sfera combaterii armelor chimice.