Rusia împrumută Ucraina cu 15 miliarde de dolari și reduce prețul gazelor cu o treime
Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziții de obligațiuni emise de Ministerul Finanțelor de la Kiev, în 2013 și 2014, și va reduce prețul gazelor cu o treime, a anunțat marți președintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Moscova cu omologul său Viktor Ianukovici, relatează AFP.
Putin a arătat că Rusia a acceptat să micșoreze cu o treime prețul gazelor pe care le exportă în Ucraina. Acestea vor costa 268,5 dolari 1.000 de metri cubi față de peste 400 de dolari în prezent.
La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde euro.
Putin a arătat, de asemenea, că problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Moscova, de care se temea opoziția proeuropeană de la Kiev, nu a fost discutată în cadrul acestor negocieri.
„Aș vrea să asigur pe toată lumea că nu am discutat astăzi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală”, a declarat Putin.
Anunțul a fost făcut în condițiile în care opozanții președintelui Ianukovici, care demonstrează de patru săptămâni, îl acuză că vrea să vândă Rusiei țara aflată în pragul falimentului.
„Ținând cont de problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze o parte din rezerve în titluri guvernamentale ale Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari”, a spus Putin. „Acest demers nu este legat de nicio condiție, de nicio creștere sau scădere, de nicio înghețare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor”, a adăugat el, făcând aluzie la condițiile impuse de Fondul Monetar Internațional (FMI) în vederea acordării unui împrumut Kievului.
FMI, cu care Ucraina negociază de mai mulți ani, cere autorităților de la Kiev reforme care includ majorarea prețului gazelor.
Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a precizat că Rusia va investi imediat în obligațiunile ucrainene, în 2013 și 2014.
Putin a precizat că, deși nu s-a discutat despre intrarea Ucrainei în Uniunea Vamală, cele două părți au încheiat un acord care prevede eliminarea unor bariere comerciale, până la sfârșitul anului viitor.
La începutul întâlnirii cu Putin, Ianukovici a pledat pentru un parteneriat strategic cu Rusia, care să scoată Ucraina din criza declanșată de renunțarea la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de trei ani, dar care este criticat de Moscova.
Eșecul negocierilor cu UE a declanșat la sfârșitul lunii noiembrie demonstrații de o amploare nemaiîntâlnită în Ucraina după revoluția portocalie din 2004.
La Kiev, opoziția, care a mobilizat duminică 300.000 de manifestanți, a făcut apel pentru organizarea unui nou protest, marți seară.
Unul dintre liderii opoziției, boxerul Vitali Klitchko, a anunțat marți că pune capăt carierei sportive pentru a candida la președinție, el cerând alegeri prezidențiale anticipate.
Înainte de întâlnirea Ianukovici-Putin, un alt lider al opoziției, Arseni Iațeniuk, l-a avertizat pe președintele ucrainean față de orice inițiativă de intrare a țării în Uniunea Vamală condusă de Moscova.
Din cauza blocajului politic din Ucraina, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, a anunțat duminică suspendarea discuțiilor pentru acordul de asociere.
Miniștrii europeni de Externe au încercat luni să îl asigure pe omologul lor rus Serghei Lavrov că o eventuală asociere a Ucrainei cu UE nu va avea un impact negativ asupra Rusiei.