Peste 2.000 de oameni din trupele antiaeriene și 500 de echipamente militare participă la exerciții, care urmează să se încheie la 10 aprilie, potrivit agenției Interfax.
Manevrele se desfășoară în districte din Caucazul de Sud și de Nord, dar și la baze militare rusești din Armenia, regiunile separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud și ucraineană Crimmea, pe care Moscova a anexat-o anul trecut.
Exercițiile riscă să fie percepute în Occident ca o demonstrație de forță, în contextul în care relațiile dintre ruși și occidentali se află la cel mai scăzut nivel înregistrat după Războiul Rece, din cauza crizei din Ucraina.
Kievul și Occidentul acuză Moscova de conducerea asaltului separatist în estul Ucrainei, cu trupe și armament rusești. Rusia a negat în mod repetat aceste acuzații.
Activitățile NATO de la frontierele Rusiei depășesc cu mult acțiunile militare rusești, a apreciat Anatoli Antonov, un adjunct al ministrului Apărării, într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Moscova, fără legătură cu exercițiile anunțate de către minister.
„State NATO se folosesc de situația din sud-estul Ucrainei ca de o scuză pentru a înainta mai aproape de frontierele Rusiei”, a declarat Antonov, citat de Interfax.
O flotilă NATO a sosit miercuri la Marea Neagră, urmând să participe la antrenamente alături de nave aparținând marinelor din România, Turcia și Bulgaria, a anunțat Alianța Nord-Atlantică.