Rusia îndeamnă occidentalii să reducă sancțiunile impuse Teheranului cu scopul de a obliga regimul să își înceteze activitățile nucleare, după alegerea unui moderat la președinția Iranului, a declarat marți ministul rus de Externe Serghei Lavrov, relatează AFP.
„Este necesar să se evite consolidarea sancțiunilor împotriva Iranului și să se înceapă să se reflecteze la o eventuală reducere progresivă”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat agenției de presă kuweitiene KUNA, al cărui text a fost publicat de minister.
„În timp ce se conturează posibilitatea unui progres în negocieri, este extrem de important ca toate părțile să se abțină să adopte măsuri necugetate susceptibile săsubmineze aceste eforturi”, a subliniat ministrul rus.
El a îndemnat marile puteri din Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Mare Britanie, Franța și Germania) și Iranul să dea dovadă de „voință politică” și de „flexibilitate” pentru a putea avansa în negocierile asupra programului nuclear iranian.
„Este necesar să se stabilească cât mai repede data și locul următoarei reuniuni” între Grupul 5+1 și Iran, a insistat Lavrov.
Discuțiile diplomatice între Iran și Grupul 5+1 bat pasul peloc de mai mulți ani în problema suspendării activităților de îmbogățire a uraniului, o ultimă reuniune pe această temă, în aprilie, în Kazakhstan, soldându-se cu un eșec.
Occidentul suspectează Iranul că vrea să creeze o bombă atomică, sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă vehement.
Republica islamică este vizată de o serie de sancțiuni din partea ONU, consolidate în mod unilateral printr-un embargo bancar și petrolier din partea UE și Statelor Unite.
Președintele american Barack Omaba a declarat luni, după o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul summitului G8 din Irlanda de Nord, că Washingtonul și Moscova sunt „prudent optimiste” asupra dosarului nucleat iranian, după alegerea lui Hassan Rohani, un liderreligios moderat, care a promis în campania electorală mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul.
Însă Rohani a menținut luni linia regimului islamic, excluzând orice încetare a activității de îmbogățire a uraniului și fără să promită altceva decât mai multă „transparență”.