„Colegii noștri europeni mai bine ar efectua investigații transparente privind încălcări ale drepturilor omului pe propriile teritorii în cadrul programului CIA, în loc să vâneze himere în materie de drepturile omului și să impună standarde duble”, a declarat Konstantin Dolgov, comisarul pentru Drepturile Omului al Ministerului rus de Externe.
Referindu-se la o solicitare similară făcută de Amnesty International, Dolgov a adăugat: „Cu ajutorul activ al instituțiilor și organizațiilor pentru drepturile omului, comunitatea internațională trebuie să faciliteze obținerea de rezultate în această privință, iar autorii faptelor ilegale trebuie aduși în fața justiției”.
Amnesty International a îndemnat marți guvernele țărilor europene care au participat la programul secret de detenție al CIA să acționeze urgent pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili, organizația pentru drepturile omului menționând România, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia și Germania.
„Guvernele statelor europene care au cooperat în programul secret al CIA privind detenția, interogarea și operațiuni de tortură, în cadrul războiului SUA împotriva terorismului, trebuie să acționeze urgent pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili, ca urmare a raportului Senatului american privind activitățile Agenției Centrale de Informații”, cere Amnesty International într-un comunicat oficial. „Fără ajutor european, Statele Unite nu ar fi putut efectua atâția ani în secret operațiuni privind detenția și acte de tortură. Raportul senatorial american arată foarte clar că guvernele statelor europene au fost esențiale pentru succesul operațiunilor CIA, iar dovezile apărute în ultimii zece ani îndreaptă atenția spre aliații europeni”, afirmă Julia Hall, expert Amnesty International în Drepturile omului și Combaterea terorismului. „Vremea negărilor și a încercărilor de acoperire a trecut. Guvernele nu se mai pot baza pe argumente lipsite de fundament privind siguranța națională și pe pretenții referitore la secrete de stat pentru a ascunde rolurile jucate în acte de tortură și în dispariția unor oameni. A venit vremea să li se facă dreptate tuturor celor care au avut de suferit din cauza practicilor oribile – precum simularea înecului, agresiuni sexuale, simulări de execuții – care au caracterizat aceste operațiuni ilegale de combatere a terorismului”, a adaugat Julia Hall.
Amnesty International solicită acțiuni din partea statelor europene, menționând România, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia și Germania. Referindu-se la România, Amnesty International precizează: „După ani de negări, un fost șef al unui serviciu de informații și consilier al președintelui de la acea vreme a admis recent că serviciile secrete au permis Statelor Unite să deschidă unul sau două centre secrete de detenție. El a atribuit această cooperare eforturilor României pentru aderarea la NATO. Raportul Senatului SUA face referire la acest centru utilizând culoarea negru, iar detaliile sunt conforme cu informațiile publice despre un centru secret al CIA din România. S-a relatat că România a primit milioane de dolari de la Administrația SUA. Autoritățile române au anunțat lansarea unei investigații și cer versiunea întreagă a raportului Senatului SUA”.