UPDATE. Echipa de inspectori ruși se află în România în perioada 27-29 martie și face o „vizită de evaluare” la Divizia 2 Infanterie Buzău, „în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE”, conform MApN.
Vizita este una de rutină, prevăzută de documentul OSCE asumat la Viena, prin care fiecare stat participant și-a asumat să accepte cel puțin 4 activități de verificare în fiecare an – „o vizită de evaluare și trei inspecții în zonă specificată”, explică MApN.
„Conform uzanțelor tratatului internațional menționat, echipa din Federația Rusă este însoțită, pe timpul vizitei, de o echipă specializată reprezentând partea română, condusă de Direcția Controlul Armamentelor și Verificare din Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (structură aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne) în compunerea căreia intră și personal din cadrul Ministerul Apărării Naționale, în baza unui cadru de cooperare interinstituțională”, mai arată MApN.
Aceste vizite de evaluare au rolul de a oferi transparență în activitățile militare ale statelor membre OSCE.
„Ultima vizită de evaluare de acest tip s-a desfășurat în țara noastră în anul 2016, tot la solicitarea Federației Ruse”, mai arată MApN.
„Inspecția va avea loc pe data de 28 martie 2017 și va dura o zi”, a indicat oficialul rus, potrivit agenției de știri Tass.
„O inspecție de acest fel are drept scop să verifice informațiile privind forțele de apărare și planurile referitoare la desfășurarea principalelor categorii de armament și tehnologii”, a adăugat Rizhkov.
Oficialul rus nu a precizat mai exact locul unde se va desfășura inspecția.
Ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat marți că inspecția pe care experții din Rusia o fac la o instalație militară din România este „o acțiune normală”, care nu reprezintă „nicio problemă” din punctul de vedere al României.
„E o acțiune normală, în această perioadă. O să vedem care vor fi concluziile pe care le vor trage. Din punctul nostru de vedere, nu reprezintă nicio problemă”, a declarat ministrul Apărării Gabriel Leș.
Documentul de la Viena, adoptat în anul 2011, are rolul de a spori încrederea și securitatea în spațiul OSCE prin schimbul de informații militare între statele membre, incluzând inspecții și trimiterea de observatori militari.