Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare într-o bază din Krasnodar, oraș rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obținute de Institutul Imagesat International, informează postul american de televiziune Fox News.
Rachetele Iskander au rază de acțiune de până la 500 de kilometri și pot transporta atât ogive convenționale, cât și nucleare.
„Să fie oare acesta un semnal direct către Statele Unite, în lumina recentelor intenții de a se retrage din tratatul INF?” se întreabă experții Institutului Imagesat International. „Două sisteme balistice Iskander au fost instalate de Rusia: unul lângă Ucraina, iar celălalt lângă China și Mongolia.”
Is Russia sending a direct signal to the #US, in light of the latter”s intention to pull-off from the #INF agreement? Two #Iskander drills were conducted in #Russia #today; near #Ukraine and close to #China and #Mongolia.
See #ISI #intelligence report: https://t.co/sNDMt2uYl1
— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) January 17, 2019
În urmă cu câteva zile, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate din Rusia, acuza autoritățile din Ucraina că sunt controlate de Occident. „Continuarea de către autoritățile de la Kiev a acestor politici poate contribui la pierderea de către Ucraina a statutului de națiune,” a avertizat Patrușev, citat de agenția Tass. „Fac tot ce pot pentru a diviza Ucraina, implementând scenariul Occidentului de a rupe Ucraina de Rusia, ignorând intyeresul propriului popor.”
Tensiunile dintre Moscova și Kiev s-au amplificat după incidentul din 25 noiembrie 2018 din Marea Azov, unde navele Serviciul Rus de Securitate FSB au deschis focul și au capturat trei nave militare ucrainene. Cei 24 de membri ai echipajelor au fost arestați preventiv pentru 60 de zile, pentru pătrunderea neautorizată în apele teritoriale ruse. Ucraina a denunțat o „agresiune” a Rusiei și a instituit Legea Marțială timp de 30 de zile în regiunile de la frontiera cu Rusia. SUA, UE și NATO au criticat Rusia și au cerut măsuri pentru detensionarea situației.
Rusia continuă să încalce în mod clar Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat în urmă cu câteva zile un oficial din cadrul Administrației Donald Trump, în contextul negocierilor americano-ruse aflate în curs la Geneva. Diplomați americani și ruși s-au întâlnit marți la Geneva pentru a discuta despre Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, din care președintele Donald Trump a anunțat că Statelor Unite intenționează să se retragă. „Reuniunea a fost dezolantă, deoarece este clar că Rusia continuă să încalce flagrant Tratatul INF și nu a venit pregătită să explice cum poate reveni la respectarea acordului. Mesajul nostru a fost clar: Rusia trebuie să distrugă sistemul balistic ilegal.” a declarat Andrea Thompson, subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului și Securitate internațională.
(1 of 3) Today we held talks w/ a Russian delegation on the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty. In doing so, we are upholding @SecPompeo”s commitment to continue to talk with Russian officials to urge #Russia to return to full and verifiable compliance with the Treaty…
— U/S of State Andrea Thompson (@UnderSecT) January 15, 2019
Rusia va reacționa simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete, după eventuala retragere din Tratatul INF, avertiza în decembrie 2018 președintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic. Putin remarcase că, înaintea anunțului președintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF, Congresul alocase fonduri pentru dezvoltarea unor noi rachete nucleare.
Statele Unite se vor retrage din Tratatul INF în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va reîncepe să respecte acordul, a transmis în decembrie 2018 secretarul de Stat american, Mike Pompeo. „Statele Unite anunță astăzi că Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea clară a Tratatului INF; vom suspenda obligațiile noastre în 60 de zile dacă Rusia nu revine la aplicarea totală și verificabilă a Tratatului”, a declarat Mike Pompeo după reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor NATO, desfășurată la Bruxelles. „Aceste încălcări ale Tratatului INF nu pot fi văzute separat de modelul mai amplu al ilegalităților ruse pe plan mondial. Lista acțiunilor negative ale Rusiei este lungă: Georgia, Ucraina, Siria, ingerințe electorale, cazul Skripal și acum Strâmtoarea Kerci, iar acestea sunt doar câteva,” a subliniat Pompeo, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru abandonarea Tratatului INF, deși președintele Donald Trump a anunțat primul intenția retragerii din acord.
#Russian violations of #INF are part of the larger pattern of Russian lawlessness on the world stage: Georgia, Ukraine, Syria, election meddling, #Skripal, and now the #Kerch Strait, to name just a few. pic.twitter.com/Njs62duHfH
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) December 4, 2018
Rusia încalcă în mod clar Tratatul INF prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă, a anunțat Alianța Nord-Atlantică. „Aliații au concluzionat că Rusia a dezvoltat și a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF și generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susținem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia își încalcă obligațiile asumate în cadrul Tratatul INF,” se arată în comunicatul comun al miniștrilor de Externe din cadrul NATO.
Russia has developed and fielded a missile system which violates the #INFTreaty. #NATO Allies call on Russia to return urgently to full & verifiable compliance. It is now up to Russia to preserve the INF Treaty: https://t.co/aKkX0OKcTP pic.twitter.com/JxqLKwVgBm
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) December 4, 2018
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să respecte Tratatul INF, denunțând acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei. „Rusia a dezvoltat, a produs și a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Și pot atinge orașe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte,” a declarat Jens Stoltenberg. „Statele Unite respectă în totalitate prevederile Tratatului INF. Nu au fost aduse noi rachete în Europa. Dar avem noi rachete ruse. Rusia trebuie să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea în totalitate a Tratatului INF. Într-un mod transparent și verificabil. Alianța Nord-Atlantică este un avocat puternic al măsurilor pentru controlul armamentului, pentru a avea cu toții mai multă siguranță. Noi vrem dialog cu Rusia, aspirăm la îmbunătățirea relațiilor. Dar, pentru a face posibil acest lucru, Rusia trebuie să se conformeze în totalitate angajamentelor internaționale.”
Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg‘s press conference LIVE. #ForMin https://t.co/LKFEngaBnx
— Oana Lungescu (@NATOpress) December 5, 2018
Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului INF. Acordul a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan și omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.