Rusia invită statele BRICS într-un sistem financiar propriu, care să le apere de SANCȚIUNI

Publicat: 11 10. 2024, 16:54

Rusia propune modificări în sistemul de plăți transfrontaliere între țările BRICS, care ar ocoli sistemul financiar global.

Rusia propune dezvoltarea unei rețele de bănci comerciale care să poată efectua astfel de tranzacții în monedele locale, precum și stabilirea de legături directe între băncile centrale, potrivit unui raport elaborat de Ministerul Finanțelor din Rusia, Banca Rusiei și firma de consultanță Yakov & Partners, cu sediul la Moscova, scrie Bloomberg.

„Sistemul multivalutar” ar trebui să „protejeze participanții de orice presiuni externe, cum ar fi sancțiunile extrateritoriale”, se arată în raport, care susține, de asemenea, că interesele SUA „nu sunt întotdeauna aliniate cu interesele altor membri” ai rețelei financiare globale.

Rusia mai propune utilizarea tehnologiei registrului distribuit (DLT) sau a unei noi platforme multinaționale pentru a permite decontările cu token-uri.

Principalul avantaj al utilizării modelului de decontare DLT este eliminarea riscului de credit care însoțește sistemul bancar convențional, se arată în raport.

Planul include, de asemenea, crearea de centre pentru schimbul reciproc de mărfuri precum petrol, gaze naturale, cereale și aur.

Raportul a fost publicat în timp ce Putin se pregătește să îi găzduiască liderii BRICS la summitul anual, care va avea loc la Kazan în perioada 22-24 octombrie. Grupul BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, s-a extins în ianuarie pentru a include Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

Statele Unite și aliații lor au impus numeroase sancțiuni împotriva Rusiei după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Activele Rusiei din străinătate au fost înghețate și mai multe bănci importante au fost eliminate din sistemul SWIFT. La rândul său, Rusia a încercat să își reducă dependența de dolar.

Alte țări BRICS, care nu se confruntă cu sancțiuni, au continuat să acorde prioritate accesului la sistemul financiar bazat pe dolar. La nivel mondial, 58% din plățile internaționale, cu excepția celor din zona euro, implică dolarul.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: