Rusia nu vrea o intervenție în forță împotriva Coreei de Nord. Ce plan are Moscova pentru această criză
„Am auzit că ministrul de Externe nord-coreean a făcut o declarație foarte dură, respingând rezoluția Consiliului de Securitate al ONU și numindu-o nedreaptă”, a declarat Lavrov. „Cu toate acestea, reprezentanții nord-coreeni au reacționat în același mod la toate rezoluțiile emise de Consiliului de Securitate al ONU”.
„Sperăm ca, printr-o abordare sensibilă, în numele tuturor părților implicate, inclusiv a Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei, vom putea găsi o soluție care să fie acceptabilă pentru toate părțile”, a mai spus Lavrov.
În prezent situația din Peninsula Coreeană este extrem de tensionată în contextul programului nuclear în plină expansiune al Coreei de Nord. În iulie, Coreea de Nord a testat de două ori rachete balistice care au atras critici puternice din partea Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud. Washingtonul a spus de mai multe ori că nu exclude nici un tip de răspuns la problema nord coreeană, inclusiv un răspuns de tip militar.
În urmă cu câteva ore Președintele SUA, Donald Trump a avertizat Coreea de Nord să înceteze cu amenințările la adresa Statelor Unite, invocând o reacție „așa cum lumea nu a mai văzut până acum”. „Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe SUA. Vor fi întâmpinați cu foc și furie așa cum lumea nu a mai văzut până acum”, a spus el. Reacția sa vine în contextul în care un raport al serviciilor secrete americane notează că regimul dinde la Phenian a reușit să construiască un focos nuclear care să poată fi transportat de o rachetă intercontinentală, intrând practic într-o nouă etapă în procesul de a se dota cu armament atomic.
Consiliul de Securitate al ONU a votat, în unanimitate, în favoarea rezoluției 2371, ce impune sancțiuni împotriva regimului de la Phenian pentru testele cu rachetă efectuate îm luna iulie. Rezoluția impune interzicerea exportului anumitor produse către Coreea de Nord, precum cărbunele, fierul sau plumbul.