Rusia, reacție virulentă după ce programe radio-TV rusești acuzate de propagandă au fost eliminate din Republica Moldova

Publicat: 05 03. 2018, 20:22

‘Noi ne-am adresat la structurile internaționale de profil și la organizațiile pentru apărarea drepturilor omului să dea o notă obiectivă la acțiune autorităților moldovenești. Nu există încă o reacție clară. Mai exact, o reacție există, dar e nesemnificativă. În pofida acestui fapt, în Moldova se intensifică tensiunile asupra mass-media. Dacă postul TV nu va accepta să-și schimbe grila de emisie, el riscă amenzi mai mari și apoi chiar și retragerea licenței. Astfel, suntem martorii faptului că o țară europeană, care dorește să devină membru cu drepturi depline al UE, alunecă spre practicile totalitare de control și de presiune directă asupra mass-media care nu convine Chișinăului oficial, până la interzicerea activităților lor. Ne exprimăm protestul ferm în legătură cu acțiunile antidemocratice care vizează suprimarea libertății de exprimare”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova.

Deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat, luni, o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Prin documentul adoptat, aceștia au cerut Organizației Națiunilor Unite (ONU), Consiliului Europei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să condamne legea antipropagandă.

„Legea este prezentată sub forma urmării celor mai bune practici ale UE, se afirmă că legislația Republicii Moldova se adaptează la standardele Convenției Europene privind Televiziunea Transfrontalieră. A auzit cineva despre asta în Uniunea Europeană? Apelul nostru este de a avea o evaluare expertă pentru legea discriminatorie privind lupta împotriva

La 12 februarie, a intrat în vigoare legea pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului din Republica Moldova, cunoscută și ca legea antipropagandă, care prevede interzicerea programelor de televiziune și radio cu un conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Radiodifuzorii și distribuitorii de servicii aflați sub jurisdicția Republicii Moldova au avut un termen de 30 de zile pentru a-și adapta serviciile de programe și ofertele de servicii la noile norme audiovizuale, după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Pentru încălcarea prevederilor legii respective, radiodifuzorii și distribuitorii de servicii riscă sancțiuni sub formă de amendă.

Consiliul Audiovizualului de la Chișinău a reiterat convingerea că noile prevederi vor contribui semnificativ la interzicerea propagandei străine în Republica Moldova și va asigura protecția față de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior.

Andrei Ionascu, andrei.ionascu@mediafax.ro