Rusia „redesenează” frontierele maritime din Marea Baltică. Kremlinul respinge ideea formării unui „lac NATO”

Publicat: 22 05. 2024, 00:01
Actualizat: 22 05. 2024, 00:40
Rusia redesenează granițele maritime din Marea Baltică. Kremlinul respinge ideea unui „lac NATO”. Sursa Foto- Google Maps

Kremlinul a decis să schimbe granițele maritime ale federației cu Lituania și Finlanda în Marea Baltică. Își va ajusta apele teritoriale printr-un decret guvernamental publicat pe portalul juridic.

Rusia reacționează dur după aderarea Finlandei și Suediei la NATO în ultimii doi ani. Susținătorii alianței, încântați după aderarea celor două state scandinave, scriau pe rețelele de socializare că Marea Baltică s-a transformat într-un „lac NATO”, cu toate că regiunea rusă Kaliningrad și Sankt Petersburg au ieșire la Marea Baltică.

Rusia controlează și 10 insule din Marea Baltică: Insulele Beryozovye, Insula Bolșoi Beryozovy, Bolshov Tyuters, Gogland, Kotlin, Insula Maly Vysotsky,Insula Moshchny, Ruuskeri, Seskar și Sommer.

Rusia își ajustează coordonatele geografice

Rusia susține că o parte din estul Golfului Finlandei îi aparține. De asemenea, susține că-i aparțin și apele teritoriale din apropierea orașelor Baltiysk și Zelenogradsk din regiunea Kaliningrad. Kremlinul a schimbat coordonatele geografice care măsoară lățimea apelor teritoriale ale Rusiei.

Este vizată și zona adiacentă de-a lungul coastei și insulelor aflate sub controlul Kremlinului. Guvernul rus plănuiește să ajusteze coordonatele în zona insulelor Yagry, Sommers, Hogland, Rodsher, Maly Tyuters, Vigrund și în apropierea râului Narva la granița cu Finlanda.

La granița cu Lituania, revizuirea rusă include Cuspa Curoniană din Golful Gdańsk, zona din jurul Capului Taran și capul sudic al Capului Taran.  Ministerul rus al Apărării propune să „invalideze” decretul vechi de 40 de ani al Consiliului Miniștrilor Uniunii Sovietice care a trasat granițele maritime în Marea Baltică.

Kremlinul efectuează exerciții cu arme nucleare tactice

Documentul privind revizuirea graniței a fost prezentat pentru o discuție publică. Ministerele finlandez și cel lituanian de Externe nu l-au comentat încă oficial. Decizia Kremlinului a fost făcută chiar simultan cu începerea exercițiilor nucleare din apropiere de Ucraina, potrivit Euromaidanpress.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că exercițiile nucleare au început în Districtul Militar Sudic. Vor fi testate rachete „Iskander” și avioanele înarmate cu rachetele „Kh-47M2 Kinzhal”. Scopul exercițiilor nucleare este de a pregăti personalul militar din Rusia și Belarus pentru utilizarea armelor nucleare tactice  și de a răspunde „amenințărilor venite din partea unor oficiali occidentali”.

Citește și: Ofițer ucrainean de informații: „Rusia poate ocupa țările baltice într-o săptămână, înainte ca NATO să intervină”