Prima pagină » Știri externe » RUSIA. Referendumul care i-ar permite lui Vladimir Putin să candideze din nou, un succes pentru președinte. Trei sferturi dintre votanți au fost de acord cu propunerea, potrivit sondajelor

RUSIA. Referendumul care i-ar permite lui Vladimir Putin să candideze din nou, un succes pentru președinte. Trei sferturi dintre votanți au fost de acord cu propunerea, potrivit sondajelor

RUSIA. Referendumul care i-ar permite lui Vladimir Putin să candideze din nou, un succes pentru președinte. Trei sferturi dintre votanți au fost de acord cu propunerea, potrivit sondajelor

Aproximativ 76% dintre cetățenii ruși care au participat până în acest moment la referendumul privind modificarea Constituției din această țară au votat în favoarea modificărilor propuse de președintele Vladimir Putin, potrivit unui exit poll parțial publicat luni de institutul rus de stat VTsIOM.

Modificările propuse ar urma să îi permită actualului lider de la Kremlin să mai candideze pentru încă două mandate, astfel că Putin ar avea, cel puțin teoretic, posibilitatea de a conduce Rusia până în 2036, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Actualul mandat al președintelui Putin se va încheia în 2024, iar potrivit prevederilor actuale din Constituție, acesta nu mai poate candida pentru un nou mandat.

Votul a început în întreaga Rusie pe 25 iunie și durează o săptămână. Autoritățile au anunțat că au luat această decizie pentru a evita ca secțiile de votare să fie aglomerate, în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit sondajului publicat luni, 76% dintre cei care au votat până în prezent au votat în favoarea modificării Constituției. Aproape un sfert (23,6%) dintre cei care au votat au fost de acord să participe la exit poll.

Sondajul cuprinde răspunsurile a 163.124 de votanți din 25 de regiuni ale Rusiei.

Rezultatul acestuia este în concordanță cu previziunile VTsIOM prezentate înaintea deschiderii secțiilor de votare.

Modificarea Constituției, criticată de opoziție

Propunerile privind reformarea Constituției includ, printre altele, o „resetare” a numărului de mandate de președinte deținute deja de Putin, permițându-i acestuia să candideze încă de două ori. În cazul în care Putin ar câștiga încă de două ori alegerile prezidențiale, el ar urma să rămână președinte până în 2036.

Unul dintre principalii opozanți ai lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a respins ideea referendumului, pe care îl descrie ca fiind o mișcare populistă care să îi permită liderului de la Kremlin să fie „președinte pe viață”. El a spus recent pe o rețea socială că propunerile lui Putin reprezintă „o încălcare a Constituției, o lovitură de stat”.

Opoziția nu a reușit să facă o campanie puternică împotriva reformei constituționale, întrucât mitingurile programate pentru luna aprilie la Moscova au fost interzise ca urmare a pandemiei. De asemenea, site-ul care strângea semnături ale rușilor care se opun reformei a fost blocat de o instanță de la Moscova, care a cerut schimbarea numelui acestuia.

Recent, Vladimir Putin a declarat că nu a decis dacă va candida din nou sau nu în 2024, dar că este foarte important să aibă posibilitatea de a candida.

Specialiștii în domeniu se așteaptă ca modificările constituționale propuse de Putin să fie acceptate de populație, cu toate că popularitatea lui Putin a scăzut în ultima perioadă, în contextul crizei provocate de pandemie, dar și după implementarea unor măsuri controversate în privința sistemului de pensii.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și