Administrația Vladimir Putin a respins, vineri, acuzațiile că ar intenționa să atace țări membre NATO, însă consideră că Statele Unite încearcă intensificarea controlului asupra națiunilor europene.
Liderii occidentali au afirmat constant că Rusia ar putea ataca state membre NATO dacă va fi lăsată să învingă Ucraina.
”Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare asupra securității statelor aliate”, arată Declarația summitului NATO de la Washington.
Președintele ”Vladimir Putin vrea să subjuge total Ucraina, vrea oprirea democrației din Ucraina, vrea distrugerea culturii Ucrainei, vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Și știți bine că Putin nu se va opri în Ucraina”, a acuzat președintele SUA, Joe Biden, cu ocazia summitului NATO.
Însă Administrația de la Moscova a respins acuzațiile.
Rusia nu intenționează să atace Alianța Nord-Atlantică, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, acuzând NATO de agravarea conflictului.
”NATO încearcă să își justifice existența și să intensifice controlul asupra sateliților europeni”, a afirmat Maria Zaharova, citată de agenția Reuters și de cotidianul The Jerusalem Post.
Statele Unite au anunțat miercuri, cu ocazia summitului NATO, că vor începe să staționeze în Germania, din anul 2026, sisteme balistice cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete hipersonice.
”Alianța Nord-Atlantică a confirmat încă o dată foarte clar esența sa. Este o alianță creată într-o eră a confruntării, cu scopul menținerii confruntării. Tensiunile pe continentul european escaladează”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
”Observăm deciziile luate de NATO pentru a crea centre logistice separate în orașe din zona Mării Negre, deschiderea unor unități suplimentare în Europa, observăm că, de fapt, infrastructura militară NATO se îndreaptă constant și tot mai mult spre frontierele noastre. Această situație ne obligă să analizăm foarte profund deciziile luate. Este vorba de o amenințare foarte gravă la adresa siguranței naționale a țării noastre. Iar acest lucru ne obligă să reacționăm prin răspunsuri gândite și coordonate pentru a descuraja și a contracara NATO”, a subliniat Dmitri Peskov.
La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că Moscova anticipase manevra SUA de a instala sisteme balistice în Germania.
”Fără nervi, fără emoții, vom dezvolta o reacție militară față de acest nou joc”, a subliniat Riabkov.
Citește și: