Dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, doar Rusia și Venezuela au votat împotriva propunerii Franței, iar China și Angola s-au abținut. Celelalte 11 state, printre care SUA și Marea Britanie, au susținut textul. Este a cincea oară când Rusia folosește dreptul său de veto în cadrul ONU referitor la conflictul sirian. Moscova a prezentat, astfel, un proiect de rezoluție concurent în care solicită, la modul general, oprirea ostilităților, dar fără a cere specific stoparea bombardamentelor care au loc în acest moment în orașul Alep, proeict care a fost respins de Consiliul de Securitate al ONU, informează Le Figaro.
Nouă dintre cele 15 state au votat împotriva textului, inclusiv Franța, Statele Unite și Regatul Unit, iar Venezuela, China și Egiptul au votat pentru Rusia și pentru susținerea propunerii venite de la Moscova, în vreme ce Angola și Uruguay s-au abținut. Aceste două proiecte concurente confirmă, încă o dată, fractura dintre Moscova și Occident în ceea ce privește soluționarea războiului din Siria. Ambasadorul britanis la ONU, Matthew Rycroft, nu a ezitat să vorbească despre un vot „izolat și cinic” al Rusiei.
„În mod normal, îmi încep discursurile prin a-i mulțumi domnului președinte al Consiliului. Nu pot să fac acest lucru astăzi. Acest Consiliu nu poate sta deoparte în timp ce asupra oamenilor din Alep se abate o astfel de tragedie. Din cauza acțiunilor dumneavoastră de astăzi, oamenii vor continua să-și piardă viața în Alep, sub bombele rusești și siriene. Va rog să opriți acest lucru acum!”, a spus Rycroft în fața Consiliului.
În replică, ministrul rus de Externe a susținut că rezoluția franco-spaniolă „distorsionează” situația reală din Siria și că interzicerea bombardamentelor aeriene ar oferi protecție teroriștilor și altor militanți aliați.
„Rusia a abuzat încă o dată de privilegiul său de a vota și a sabotat Consiliul de Securitate al ONU, care acum încerca din răsputeri oprirea asalturilor nemiloase asupra civililor din estul Alepului”, a comentat Louis Charbonneau, responsabil ONU la Human Rights Watch.
Orașul Alep este cel mai grav afectat de războiul din Siria, unde peste 275.000 de oameni sunt prinși în mijlocul ostilităților, iar civilii sunt bombardați în fiecare zi, au ajuns să fie înfometați, întrucât rezervele de hrană sunt foarte reduse, iar convoaiele de ajutor umanitar sunt blocate în afara orașului. Vineri, secretarul de stat american, John Kerry, a cerut cercetarea regimului rus și a celui sirian pentru comiterea de crime de război. În acest ritm, orașul Alep va fi distrus complet până în luna decembrie, a declarat și negociatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura,