Rusia sare în ajutorul Greciei. Însă sprijinul are un preț

Publicat: 08 04. 2015, 12:17

Premierul grec, Alexis Tsipras, a sosit marți la Moscova, unde se va întâlni miercuri cu președintele rus, Vladimir Putin. Demersurile Atenei pe lângă Moscova au generat temeri că Guvernul de stânga se îndreaptă către est în căutarea de surse alternative de finanțare pentru a evita falimentul. Înaintea acestei vizite, Tsipras a condamnat sancțiunile economice impuse Moscovei.

Cotidianul Kommersant a citat o sursă din cadrul Guvernului rus, marți, care a afirmat că se discută despre linii de credit. „Suntem dispuși să luăm în considerare oferirea unei reduceri la gaz Greciei: prețul este legat de costul petrolului, care a scăzut semnificativ în ultimele luni”, a declarat sursa citată. „Suntem, de asemenea, dispuși să discutăm posibilitatea acordării unor noi împrumuturi Greciei. Dar în acest caz suntem interesați de avantaje reciproce – în special ca Rusia să primească anumite active în Grecia”.

Sursa nu a explicat despre ce active este vorba, dar presa rusă a anunțat că printre ele s-ar putea număra compania greacă de gaz DEPA. Active în cadrul operatorului feroviar TrainOSE și porturilor maritime din Atena și Salonic ar fi, de asemenea, vizate.

Moscova este cel mai mare partener comercial al Greciei în ceea ce privește gazele. Ministrul grec al Energiei a invitat companiile ruse să exploreze resursele de gaz natural și petrol de pe coasta de est a țării. În schimb, Grecia și-a manifestat dorința de a sprijini planul Kremlinului de a construi o nouă conductă prin Turcia, cunoscută sub numele de „Turkish Stream”.

Oficialii europeni se tem că orice împrumut acordat de Rusia Greciei ar putea convinge Atena să se opună sancțiunilor împotriva Kremlinului în legătură cu Ucraina. În afară de credit și reduceri la prețul gazelor, Kremlinul ar putea oferi Greciei ridicarea prațială a restricțiilor privind importul de alimente în schimbul susținerii unei linii proruse.

Grecia a fost afectată foarte puternic de interzicerea exportului de fructe în vigoare din august. Dar Comisia Europeană a sugerat că se opune oricărui acord greco-rus pe tema alimentelor, afirmând că toate țările europene ar trebui tratate la fel.