„Rusia observă o schimbare fundamentală a circumstanțelor rusofobiei agresive, care a devenit baza politicilor Washingtonului față de Moscova”, afirmă Serghei Lavrov, citat de site-ul agenției Sputnik.
„Și nu este vorba doar de rusofobia discursivă, ci și de acțiuni agresive care afectează în mod real interesele naționale ruse și ne pun în pericol securitatea. Este vorba de apropierea Alianței Nord-Atlantice și a infrastructurii NATO de frontierele ruse, de transferul unor arme americane de capacități mari, de avioane militare NATO, de sistemele antirachetă, segmente antirachetă din Europa și Asia instalate în apropierea frontierelor Rusiei sau ale aliaților noștri. Iar sancțiunile antiruse sunt manifestări neamicale, chiar ostile”, a subliniat Serghei Lavrov.
Referindu-se la recenta decizie a Moscovei de a suspenda un acord cu SUA în domeniul nuclear, Lavrov a reiterat că Rusia nu va reîncepe să utilizeze în scop militar plutoniul intrat sub incidența acestui tratat.
Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană.
Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.
Sâmbătă, Rusia a anunțat că a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Lituania și Polonia, țări membre NATO. În plus, Ministerul rus de Externe a avertizat ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzațiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de război din Siria. „Prin acuzațiile care cataloghează crime de război activitățile ruse din Siria, Departamentul de Stat trebuie să înțeleagă că acest lucru poate conduce la organizarea unui referendum în Rusia cu următoarea întrebare: «Trebuie să oprim telefoanele la Ministerul de Externe?»”, a transmis Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Declarațiile secretarului de Stat american, John Kerry, privind posibile crime de război care ar fi fost comise de Rusia în Siria ar putea atrage „consecințe juridice”, a avertizat diplomația rusă.
Vineri, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative. Moscova a catalogat acuzațiile drept „absurde”. Săptămâna trecută, oficiali americani au declarat că Administrația Barack Obama a început să ia în considerare acțiuni dure, inclusiv opțiuni militare, pe fondul operațiunilor siriene și ruse asupra orașului Alep. Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistițiu de șapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea „forțelor teroriste”, o referire inclusiv la insurgenții susținuți de Occident.