Rusia se OPUNE unei eventuale misiuni occidentale de menținere a păcii în Ucraina

Publicat: 30 12. 2024, 15:47
Rusia se opune unei eventuale misiuni occidentale de menținere a păcii în Ucraina

Rusia se opune desfășurării de trupe occidentale de menținere a păcii în Ucraina, ca parte a oricărui acord pentru a pune capăt conflictului dintre Moscova și Kiev, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Discuții despre posibila staționare a trupelor străine în Ucraina pentru a pune în aplicare un eventual acord de pace au început deja să aibă loc în capitalele occidentale. Președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul polonez, Donald Tusk, au discutat despre această problemă într-o întâlnire la Varșovia luna aceasta, notează Barron’s, care citează AFP.

Într-un interviu publicat luni de Ministerul rus de Externe, Lavrov a declarat agenției de presă de stat TASS că Moscova s-a opus acestei idei, precum și altora propuse de președintele-ales al SUA, Donald Trump.

„Desigur, nu suntem mulțumiți de propunerile exprimate de reprezentanții președintelui-ales de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu 20 de ani și de a trimite în Ucraina un contingent de menținere a păcii format din «forțe britanice și europene»”, a spus Lavrov.

Kremlinul a spus anterior că este „prea devreme pentru a vorbi despre forțe de menținere a păcii”.

Propunerile lui Trump pentru încheierea conflictului din Ucraina

Trump, care va reveni la Casa Albă în trei săptămâni, a susținut că poate ajunge la un acord de pace în 24 de ore și a spus că va folosi sprijinul financiar și militar de miliarde de dolari al Washingtonului pentru Kiev ca pârghie pentru a obține acest lucru.

Trump încă nu a prezentat un plan concret, dar membrii echipei sale au prezentat diverse idei, inclusiv desfășurarea de trupe europene pentru a monitoriza o eventuală încetare a focului de-a lungul liniei frontului și o amânare prelungită a aderării Ucrainei la NATO.

Atât președintele rus, cât și cel ucrainean, au exclus discuțiile directe între ei, iar pozițiile Kievului și Moscovei par foarte diferite în ceea ce privește un eventual acord de încetare a focului..

Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut anterior Ucrainei să-și retragă trupele din patru regiuni de est și de sud: Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia, pe care Rusia le-a ocupat, în timp ce Kievul a exclus în mod repetat să cedeze teritorii Moscovei în schimbul păcii.

CITEȘTE ȘI:

Friedrich Merz spune că ar cere APROBAREA Rusiei înainte de a trimite trupe în Ucraina. Declarația, puternic criticată în Germania

Germania și SUA reafirmă sprijinul pentru Ucraina, în contextul riscurilor generate de RUSIA /Berlinul menține angajamentul apărării flancului estic

Sursa foto: Profimedia