Rusia și Belarus, nemulțumite de manevrele NATO din Polonia și țările baltice
„Am evaluat aproape în totalitate situația de pe continentul european și din zona euro-atlantică. Suntem îngrijorați de intensificarea activităților NATO la care am asistat recent în apropierea frontierelor noastre, în principal în zona țărilor baltice și Poloniei”, a afirmat minsitrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său din Belarus, Vladimir Makei.
Potrivit șefului diplomației ruse, administrațiile din Rusia și Belarus cred că suplimentarea capabilităților NATO în apropierea frontierelor celor două țări este distructivă. „Aceste activități subminează încrederea și înțelegerea reciprocă în Europa, conducând la fragmentarea spațiului de securitate european”, a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenția Tass.
„Am convenit să continuăm identificarea de modalități pentru îmbunătățirea relațiilor (cu NATO -n.red.), în conformitate cu prevederile documentelor semnate la nivel înalt în anii 1990, la sfârșitul Războiului Rece”, a spus Serghei Lavrov.
Alianța Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în Polonia și în țările baltice. O structură multinațională NATO urmează să fie staționată în România. În plus, Alianța a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia și elementele de interceptare din România.
Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este „extrem de preocupată” de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România și Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) și avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.