Potrivit unui raport al Comisiei pentru administrație publică și probleme constituționale din Camera Comunelor (PACAC), parlamentarii britanici sunt profund îngrijorați cu privire la afirmațiile legate de presupusa implicare a unor state străine în votul de anul trecut privind Brexit.
Comisia nu specifică cine ar fi fost responsabil, însă a indicat că atât Rusia cât și China folosesc atacuri cibernetice ce au la bază înțelegerea psihologiei maselor și modul în care se exploatează gândirea unor persoane.
Aceste concluzii au fost elaborate după ce au fost lansate o serie de afirmații că Rusia ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale franceze și americane.
Autoritățile au fost nevoite să prelungească termenul-limită pentru înregistrarea votanților la referendum, după ce site-ul a căzut pe data de 7 iunie, la 100 de minute înainte ca perioada de înscriere stabilită inițial să se încheie.
Acest incident a generat îngrijorări că zeci de mii de persoane ar fi putut fi privați de dreptul la vot.
La acel moment, Guvernul britanic a transmis că site-ul a avut probleme din cauza unei creșteri fără precedent a solicitărilor, peste 500.000 de persoane încercând să se înregistreze la vot în ultima zi.
Raportul, publicat miercuri, susține că există indicii că atacul ar fi fost de tip DDOS, care folosește o rețea de computere virusate.
În timp ce incidentul nu a avut niciun efect semnificativ asupra rezultatului referendumului, comisia a susținut că este important să fie învățate lecții pentru viitoarele procese de votare.