Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord de parteneriat strategic /Putin anunță o CLAUZĂ de asistență reciprocă în caz de război

Publicat: 19/06/2024, 16:17

Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord de parteneriat strategic, care include o clauză privind apărarea reciprocă, a declarat miercuri președintele rus, Vladimir Putin, pe fondul preocupărilor Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice în legătură cu riscurile cooperării balistice și nucleare dintre Moscova și Phenian.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a promis susținere totală pentru războiul Rusiei în Ucraina, cu ocazia întâlnirii cu președintele Vladimir Putin, la Phenian.

”Guvernul Republicii Populare Democrate Coreea (n.red. -numele oficial al Coreei de Nord) apreciază rolul și misiunea puternicei Federații Ruse în menținerea stabilității strategice globale și a echilibrului internațional. Exprimăm susținerea noastră totală pentru operațiunea specială a Federației Ruse în Ucraina, pentru a-și proteja suveranitatea, interesele și stabilitatea teritorială”, a afirmat Kim Jong-Un, potrivit postului France 24, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

Președintele Rusiei i-a mulțumit lui Kim Jong-Un pentru susținere și a declarat că cele două țări vor semna un acord de intensificare a parteneriatului și a contracara ceea ce a numit ”politicile hegemonice imperialiste ale Statelor Unite și sateliților SUA”.

”Apreciem foarte mult sprijinul sistematic și permanent pentru politicile Rusiei, inclusiv în problema ucraineană. Relațiile între țările noastre se bazează pe principiile egalității și respectării intereselor în mod reciproc. Sunt foarte bucuros de noua noastră întâlnire, sper că următoarea întrevedere va avea loc în Rusia, la Moscova. Astăzi, a fost pregătit un nou document fundamental care va stabili bazele relațiilor noastre pe termen lung”, a afirmat Vladimir Putin.

”Acordul de parteneriat semnat astăzi prevede, printre altele, asistență mutuală în eventualitatea unei agresiuni”, a precizat Vladimir Putin, citat de agenția Reuters.

Liderul de la Kremlin a condamnat permisiunea pe care Statele Unite și alte țări din cadrul NATO au acordat-o Ucrainei de a folosi armament occidental pentru a comite atacuri pe teritoriul Rusiei.

”Nu sunt doar declarații: se întâmplă deja și este vorba de o încălcare gravă a restricțiilor pe care țările occidentale le-au asumat prin diverse angajamente internaționale”, a acuzat Vladimir Putin.

Alianța Nord-Atlantică este preocupată că Rusia ar putea oferi asistență Coreei de Nord pentru programele balistic și nuclear, a afirmat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Sigur că suntem preocupați de potențiala susținere pe care Rusia ar furniza-o Coreei de Nord în materie de programe balistice și nucleare. Vedem cum Rusia primește susținere din partea Coreei de Nord, dar și din partea Iranului, vedem cum China sprijină economia de război a Rusiei”, a subliniat Stoltenberg.

”Noi vom continua să facem tot ce putem pentru a opri susținerea pe care țări precum Iranul și Coreea de Nord o furnizează Rusiei”, a afirmat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Foto: Profimedia

Citește și:

Klaus Iohannis ne lămurește „integral” joi despre candidatura sa la NATO / „Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
BAC 2024 | Acestea sunt subiectele de la matematică. O problemă le-a dat elevilor mari...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Kasparov: Putin e fericit să intervină oriunde, pentru a tulbura apele, dar România nu e...
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești...
Șocant! Vedeta care ține la congelator PLACENTE de ani buni: „Am și mâncat cu ulei...
Subiecte Bac 2024 - Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Împreună până la moarte! Un cuplu din Olanda a cerut eutanasierea, după mai bine de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cum sunt reciclate, de fapt, anvelopele uzate? Puțini se gândesc la cum sunt refolosite
Curtea Supremă îi acordă lui Donald Trump o imunitate parţială în cazul din 6 ianuarie
Motivul pentru care cercetătorii INJECTEAZĂ substanțe RADIOACTIVE în COARNELE RINOCERILOR. Nimic altceva nu a funcționat!
NE OBLIGĂ prin lege. Decizia care a revoltat România: Devenim cobai
Cine sunt cei mai bogați mafioți din lume. Pe locul trei se află o femeie!
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
TEST IQ: Ecuația care poate fi rezolvată doar de genii în 10 secunde
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
Andreea Ibacka, apel disperat pe internet: "Ajutor! Au dispărut!”
BANCUL ZILEI. Bubulina e dusă la Urgență. Doctorul către Bulă: - Îmi pare rău, domnule,...
Cercetătorii au reușit să detecteze medicamentele prezente în sânge folosind transpirația din degete
×