Prima pagină » Știri externe » Rusia și Japonia vor să amenajeze baze permanente pe Lună. „Considerăm că Luna este următoarea țintă a noastră”

Rusia și Japonia vor să amenajeze baze permanente pe Lună. „Considerăm că Luna este următoarea țintă a noastră”

Rusia și Japonia vor să amenajeze baze permanente pe Lună.
Cursa pentru cucerirea spațiului s-a întețit din nou, după ce agențiile spațiale din Rusia și Japonia au anunțat, recent, că intenționează să amenajeze baze permanente pe Lună, informează dailymail.co.uk.

Cursa pentru cucerirea spațiului s-a întețit din nou, după ce agențiile spațiale din Rusia și Japonia au anunțat, recent, că intenționează să amenajeze baze permanente pe Lună, informează dailymail.co.uk.

„Nu vorbim aici despre repetarea succeselor realizate de omenire în urmă cu 40 de ani”, a declarat Vladimir Popovkin, directorul agenției spațiale ruse Roscosmos. „Vorbesc despre stabilirea unor baze permanente”, a adăugat Popovkin.

Roscosmos declarase deja recent că intenționează să trimită pe Lună o misiune cu echipaj uman la bord până în anul 2030.

Noua misiune a fost dezvăluită de Rusia la Conferința globală pentru explorarea spațiului, o conferință internațională pe teme spațiale, de la care au absentat Statele Unite și China.

Agenția spațială japoneză JAXA a dezvăluit la rândul ei faptul că intenționează să trimită astronauți pe Lună.

„Considerăm că Luna este următoarea țintă a noastră în ceea ce privește explorarea spațială”, a declarat Yuichi Yamaura, unul dintre directorii JAXA.

Roscosmos are în spate o istorie destul de capricioasă, agenția rusă anunțând adeseori planuri ambițioase, pe care nu a reușit întotdeauna să le îndeplinească. În ianuarie, în urma unei lansări defectuoase, sonda spațială rusă Fobos Grunt s-a prăbușit pe Terra, după două luni petrecute pe o orbită fluctuantă.

Săptămâna trecută, potrivit unor zvonuri provenind din interiorul Roscosmos, directorul agenției ruse, Vladimir Popovkin, ar fi suferit câteva răni în zona capului, în urma unei bătăi ce a avut loc în biroul său.

URSS și Statele Unite s-au aflat umăr la umăr în cursa pentru cucerirea spațiului în anii ‘1960, americanii impunându-se în cele din urmă, după ce astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pe Lună.

După reușita americanilor, rușii și-au anulat toate programele spațiale lunare, dar au revenit în domeniul spațial în urma unor oferte de cooperare internațioanală. Rusia contribuie în prezent la aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) și este deocamdată singura națiune care trimite astronauți la bordul stației, prin capsulele sale Soyuz.

Vladimir Putin a declarat însă în 2011 că „Rusia nu ar trebui să se limiteze la rolul de cărăuș internațional spațial”.

Citește și