Prima pagină » Știri externe » Rusia și Statele Unite ar fi început primele discuții referitoare la garanțiile de securitate cerute de Moscova

Rusia și Statele Unite ar fi început primele discuții referitoare la garanțiile de securitate cerute de Moscova

Rusia și Statele Unite ar fi început primele discuții referitoare la garanțiile de securitate cerute de Moscova
Rusia și Statele Unite ar fi început primele discuții referitoare la garanțiile de securitate cerute de Moscova

Rusia și Statele Unite ar fi început primele discuții cu privire la garanțiile de securitate solicitate de către Moscova, potrivit agenției de presă RIA, care citează un diplomat rus.

Potrivit acestuia, există o posibilitate ca cele două părți să ajungă la o înțelegere în legătură cu acest subiect.

Informațiile au fost prezentate de negociatorul-șef Konstantin Gavrilov, care spune că NATO a înțeles că Moscova nu blufează. Cu toate acestea, oficialul susține că Rusia nu a decis încă ce va face în cazul în care NATO va refuza să ia în considerare solicitările Moscovei.

Rusia a cerut garanții că NATO nu va accepta aderarea Ucrainei la Alianță sau nu va desfășura arme și trupe în această țară, în pofida aspirațiilor Kievului de a se alătura grupului, reamintește Reuters.

În ultima perioadă, autoritățile de la Kiev au atras atenția că Rusia s-ar pregăti să invadeze Ucraina și au solicitat sprijin din partea NATO pentru a contracara o eventuală invazie.

Rusia a cerut negocieri de urgență cu SUA

Rusia a anunțat joi că este pregătită să trimită un negociator guvernamental „în orice moment” pentru a începe discuțiile cu Statele Unite privind garanțiile de securitate pe care le solicită pentru a dezamorsa criza din Ucraina.

Ucraina și Statele Unite susțin că Rusia ar fi dislocat peste 90.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene și că ar putea fi pregătită să invadeze Ucraina, ceea ce Moscova neagă.

Rusia susține că se simte amenințată de legăturile tot mai strânse dintre NATO și Ucraina, țară care dorește să adere la Alianța Nord-Atlantică, dar și de posibilitatea ca rachetele NATO să fie desfășurate împotriva sa pe teritoriul ucrainean.

Astfel, Moscova a solicitat garanții că NATO nu se va extinde și mai mult în fostul spațiu sovietic și să promită că nu va desfășura arme în țările limitrofe Rusiei care ar putea amenința securitatea sa.

De asemenea, Moscova a cerut reînnoirea unui dialog regulat în domeniul apărării cu Statele Unite și NATO și a îndemnat Washingtonul să se alăture unui moratoriu privind desfășurarea de arme nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele