Rusia susține că a găsit dovezi clare potrivit cărora clipul video devenit viral este fals. Acesta este unul din materialele care au dus la atacurile occidentale cu rachete asupra Siriei, infomează Daily Mirror.
În filmarea respectivă, un băiat de 11 ani este acoperit cu apă, dar autoritățile ruse spun că a fost păcălit să ia parte la înscenare. Mai mult, tatăl acestuia ar fi declarat că participanții înfometați la trucaje ar fi primit „biscuiți și orez”.
Moscova insistă că în Douma nu a avut loc niciun atac cu arme chimice și că ONG-ul Căștile Albe, susținut de occident, ar fi trucat clipul video respectiv. Televiziunea de stat Rossiya 24 l-ar fi identificat pe Hassan Diab, băiețelul din imaginile emoționante.
Jurnaliștii susțin că acesta a spus că el și mama lui au auzit cum oamenii de pe stradă erau sfătuiți, cu voce tare, să meargă la spital. Când a ajuns acolo, „indivizi necunoscuți l-au înșfăcat, au turnat apă pe el și l-au pus laolaltă cu alți pacienți”, scrie agenția Sputnik, afiliată Kremlinului.
„Eram într-un subsol. Mama mi-a zis că azi nu avem ce să mâncăm și vom mânca mâine. Am auzit un plânset afară, ni s-a zis să mergem la spital”, ar fi povestit copilul.
„Am ajuns la spital și, imediat cum am intrat, m-au stropit cu apă”.
Omar Diab, tatăl acestuia, a declarat într-un interviu acordat lui Yevgheny Poddubny, un cunoscut corespondent rus de război, că era la muncă și i s-a spus că fiul lui se află în spital.
Acesta s-a grăbit să ajungă la spital, unde și-a găsit familia „într-o stare bună de sănătate”.
„Nu au existat arme chimice. Am fumat afară și nu am simțit nimic”, ar fi spus omul.
„Am intrat în spital și mi-am văzut familia. Militanții ne-au dat biscuiți, dulciuri, orez pentru participarea la acest film și ne-au lăsat să plecăm acasă”.
În clipul video respectiv, copilul se află pe patul de spital, hainele sale fiind îmbibate cu apă. Acesta pare confuz și dezorientat, în timp ce doctorii îi oferă un inhalator, atât lui, cât și altor pacienți, pentru a-i ajuta să respire mai bine.
Televiziunea rusă a intervievat și un medic, care a susținut că nu au existat pacienți care să prezinte simptomele unui atac chimic.
„Toți medicii erau ocupați să se ocupe de ei, nu au avut timp să reacționeze la echipa de filmare a Căștilor Albe”, a scris Sputnik.
Între timp, televiziunea de stat Rossiya 1 a comentat afirmațiile făcute la BBC de către Lordul West, fostul Prim Lord al Mărilor și totodată fost consilier de securitate al ex-premierului Gordon Brown.
El a pus la îndoială dovezile privind atacul chimic din Douma și a fost provocat de prezentatoarea tv Annita McVeigh, care i-a reproșat că dorește să „murdărească apele”, într-un moment în care Marea Britanie este implicată „într-un război informațional” cu Rusia.
Știrile prezentate de aparatul de propagandă moscovit a înlăturat pasajele în care Lordul West îl numește „dezgustător” pe liderul sirian Bashar al-Assad.
De asemenea, Rusia a înlăturat fragmentul în care lordul spune că, pentru ruși, „minciune este o formă de politică”.
Pe de altă parte, televiziunea Channel One, controlată tot de statul rus, a atacat-o pe prezentatoarea tv Annita McVeigh, sugerându-i să aducă dovezi care să ateste războiul informațional între Marea Britanie și Rusia.
„În trecut, ne-au acuzat pe noi de război informațional, acum se pare că ei fac acest lucru”, a spus moderatorul Kirill Kleimyonov.
„Nu trebuie să fim timizi, avem datoria să acționăm cu calm și să recunoaștem că sinonimul pentru războiul informațional este propaganda”.