Rusia trece la răzbunare în cazul Navalnîi? Mai mulți britanici de rang înalt, trecuți pe „lista neagră” a lui Putin
Șase persoane britanice au fost puse pe lista neagră a sancțiunilor pentru că „au escaladat activitatea anti-rusă de sancționare”, potrivit autorităților ruse.
La două luni după ce Regatul Unit a impus sancțiuni rușilor, întrucât se crede că sunt „responsabili” pentru tentativa de asasinare a opozantului de la Kremlin, Alexei Navalny, Moscova a anunțat că își va impune propria „listă neagră” împotriva celor acuzați de „escaladarea activității anti-ruse de sancționare”.
Ambasadorul britanic Deborah Bronnert a fost convocat în cursul dimineții de meircuri, 30 decembrie, la sediul Ministerului rus de Externe unde a primit lista nu numele persoanelor sancționate.
Mai mulți oficiali britanici, pe „lista neagră” a lui Putin
„I s-a spus că partea rusă, într-o manieră reciprocă, a decis să extindă numărul cetățenilor britanici care nu au acces la țara noastră”, se spune într-o declarație pe site-ul ministerului rus de externe.
Potrivit presei locale, care a citat o sursă anonimă din minister, șase indivizi britanici se regăsesc pe listă. Pe „lista neagră” se regăsesc „doi subsecretari, șeful serviciilor secrete britanice și conducerea laboratoarelor militare britanice din Portland Down”.
Moscova a avertizat că va răspunde la sancțiunile introduse de Regatul Unit și UE pe 15 octombrie.
Acele sancțiuni, elaborate în urma otrăvirii lui Alexei Navalny cu un agent nervos, s-au concentrat pe unele dintre cele mai grele nume ale elitei ruse, inclusiv Serghei Kiriyenko, șeful politicii interne al lui Vladimir Putin și pe Alexander Bortnikov, șeful agenției de securitate din Rusia, FSB.
Șase bărbați au fost acuzați că au facilitat sau au fost responsabili pentru operațiunea „nesăbuită și rău intenționată”.
Pe 22 decembrie, Ministerul rus de Externe a convocat reprezentanți diplomatici ai ambasadelor UE pentru a-i informa că va extinde „lista neagră” a persoanelor din UE. Din nou, Moscova i-a acuzat pe cetățenii străini de „escaladarea activității anti-ruse de sancțiuni”.
Kremlinul a adoptat o poziție în urma unei serii de investigații explozive care par să implice statul rus într-o operațiune de eliminare a celui mai „enervant” critic intern.
Aceste investigații au constatat cum un grup de agenți FSB cu arme chimice și experiență în domeniul medical l-au urmărit pe opozantul rus timp de aproape patru ani, inclusiv în perioada în care a fost otrăvit.
Se pare că marți, 29 decembrie, Kremlinul l-a adăugat pe Navalnîi pe o altă listă, una informală, care de asemenea îi interzice intrarea în țară.