Prima pagină » Știri externe » Rusia va cheltui peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă. Ce face puterea de la Kremlin cu banii

Rusia va cheltui peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă. Ce face puterea de la Kremlin cu banii

Rusia va cheltui peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă. Ce face puterea de la Kremlin cu banii
Rusia va cheltui peste 50 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă, pe fondul creșterii deficitului bugetar

Tatiana Nesterenko, secretar de stat în Ministerul rus de Finanțe, a declarat vineri că guvernul va cere Parlamentului să permită cheltuirea în acest an a până la 3.200 de de miliarde de ruble (52,36 miliarde dolari) din Fondul de Rezervă, sumă care include 500 de miliarde de ruble prevăzute deja în buget, transmite Reuters.

Majorarea arată că Rusia ar putea cheltui într-un singur an peste jumătate din Fondul de Rezervă, în prezent în valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza situației precare a finanțelor guvernamentale.

Guvernul de la Moscova revizuiește în prezent bugetul pe 2015, care a fost conceput în baza unui preț al petrolului de 100 de dolari pe baril, cu mult peste nivelul actual de aproximativ 60 de dolari pe baril. Membri ai guvernului au declarat anterior că bugetul va fi revizuit luând în considerare un preț mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril.

Veniturile bugetare sunt cu mult sub așteptările inițiale și din cauza contracției economice provocată de sancțiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

Nesterenko a spus că, în cel mai rău caz, Fondul de Rezervă ar putea scădea până la 1.000 de miliarde de ruble (16,1 miliarde dolari) până la sfârșitul acestui an, ceea ce ar împlica cheltuirea a peste 80% din fonduri.

Ministerul estimează pentru 2015 un deficit bugetar de 3,7% din PIB, o creștere mare de la prognoza anterioară de 0,6%.

Majorarea deficitului reflectă o scădere semnificativă a veniturilor comparativ cu estimările inițiale. Pentru acest an sunt așteptate venituri de 12.500 miliarde de ruble (201,6 miliarde dolari), față de suma inclusă în buget, de 15.100 miliarde de ruble.

Cheltuielile sunt estimate la 15.200 miliarde ruble (245,2 miliarde dolari), ușor sub nivelul de 15.500 miliarde ruble prevăzut în buget.

Citește și