Rusia va face presiuni asupra rebelilor pentru a ajuta ancheta în cazul tragediei aviatice. Ce promisiune a făcut Vladimir Putin

Rusia va face presiuni asupra rebelilor pentru a ajuta ancheta în cazul tragediei aviatice. Ce promisiune a făcut Vladimir Putin
Publicat: 22/07/2014, 19:26
Actualizat: 28/07/2014, 16:44

„Rusia va face tot ce-i stă în putere pentru o anchetă completă, implicând toate părțile, în profunzime și transparentă”, a declarat Putin, citat de agențiile de presă rusești, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus.

„Ni se cere să exercităm presiuni asupra rebeliunii. Vom face desigur tot ce stă în puterea noastră, repet, dar acest lucru nu va fi suficient”, a adăugat el.

Președintele rus a citat un atac cu blindate al forțelor ucrainene la Donețk, capitala regiunii industriale Donbass unde s-au repliat rebelii. „Trebuie să le cerem autorităților ucrainene să respecte normele elementare de decență și să aplice un armistițiu fie și numai pe perioada anchetei”, a subliniat Putin.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, le-a cerut luni forțelor sale să își întrerupă operațiunile pe o rază de 40 de kilometri în jurul locului prăbușirii avionului MH17, zonă care nu cuprinde și Donețk.

Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe s-a declarat „convins că încetarea acțiunilor militare în zona prăbușirii (avionului malaysian), dar și pe întregul teritoriu din estul Ucrainei, va constitui o garanție că o asemenea tragedie nu se va repeta”.

În plus, Putin a avertizat că Moscova va reacționa „în mod proporțional față de apropierea infrastructurilor NATO” de frontierele rusești.

„Vedem bine ceea ce se întâmplă. Forțele NATO se consolidează în mod ostentativ în țările Europei de Est, inclusiv în apele Mării Negre și Mării Baltice”, a subliniat el.

„Este indispensabil să fie aplicate în totalitate și în termenele anunțate măsurile prevăzute în vederea consolidării capacității de apărare a țării, inclusiv în Crimeea și la Sevastopol”, a adăugat șeful statului rus.

Cel mai puternic om de la Kremlin i-a atacat din nou pe occidentali, pe care-i acuză de încurajarea unor „revoluții colorate” ca cea din Georgia, în 2003, și din Ucraina, în 2004, „sau, pentru a spune lucrurilor pe nume, lovituri de stat provocate și finanțate din exterior”.

În contextul în care în Rusia intră în vigoare noi sancțiuni care reprimă dur organizarea unor manifestații neautorizate sau în care ONG-uri sunt înregistrate ca „agenți străini”, el a dat asigurări că un scenariu similar celui care a condus la schimbarea puterii în Ucraina nu va avea loc în Rusia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în „țări slabe”.

El s-a apărat totodată de acuzații potrivit cărora ar vrea să „strângă șurubul” în societatea rusă.

În opinia politologului Aleksei Makarin, Putin caută un „echilibru între Occident, pe de o parte, și reprezentanți ai serviciilor de securitate și opiniei publice ruse, de cealaltă” parte.

„Marja manevrelor sale s-a redus după prăbușirea Boeingului, iar acest lucru se resimte în declarațiile” pe care Putin le-a făcut marți, a apreciat expertul.

Un avion Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit la 17 iulie într-o zonă controlată de separatiștii proruși din estul Ucrainei, cel mai probabil doborât de o rachetă. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului și-au pierdut viața.

Kievul și Occidentul îi acuză pe rebelii proruși și pe susținătorii lor de la Kremlin că sunt responsabili pentru această dramă. La rândul ei, Moscova acuză autoritățile ucrainene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?