Rusia ”va lua măsuri” împotriva scutului din România

Publicat: 24 05. 2016, 15:47

„Potrivit analiștilor noștri militari, actualul sistem de la Deveselu este capabil să intercepteze rachete strategice ruse”, a declarat Grușko, citat de site-ul agenției Tass.

„Situația se va înrăutăți în anul 2018, când va deveni funcțional sistemul antibalistic din Polonia. Aceste sisteme constituie riscuri la adresa securității Rusiei și afectează grav stabilitatea strategică, care a fost zeci de ani baza păcii și securității la nivel mondial”, a adăugat ambasadorul rus la NATO.

„Rusia va lua măsuri de retorsiune pentru contracararea riscurilor strategice”, a atras atenția Grușko.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România și Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deși Alianța Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacitățile balistice ale unor țări precum Iranul și Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianța Nord-Atlantică în România este o „amenințare” pentru Rusia, a anunțat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. „Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România – n.red.) reprezintă o amenințare pentru Rusia. La început au fost explicații ample referitoare la potențiale amenințări balistice din partea Iranului. (…) Trebuie să vă amintesc că președintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei. „Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menținerea securității Rusiei la nivelul adecvat”, a spus Peskov.

Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite că este vorba de o decizie greșită și de o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). „Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei”, a transmis Ministerul rus de Externe. „Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greșită, existând riscul afectării echilibrului strategic”, a subliniat diplomația rusă. „În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare”, a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de amenințările unor țări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziția Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. „Acum, NATO va avea capacitățile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (județul Olt) în sistemul antirachetă al Alianței Nord-Atlantice. „Iranul continuă să suplimenteze capacitățile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiți. Sistemul antirachetă (din România – n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a subliniat Bell.