Mulți ruși au părăsit țara, după ce Kremlinul a decis să invadeze Ucraina, pentru a nu fi trimiși pe front. Artiști, sportivi sau simpli lucrători, toți și-au găsit refugiul în singurul stat din Europa care mai acceptă fără prea multe verificări cetățenii ruși.
Deși comunitatea rusească din Serbia nu este la fel de mare precum cea din Germania, prezența acesteia se simte mai puternic în capitala Belgrad. Peste 30.000 de cetățeni ruși au aplicat pentru permisul de ședere temporară în țara vecină.
Pentru a se simți ca acasă, cei mai înstăriți și-au deschis afaceri în orașele sârbești. Așa se face că acum există o varietate de magazine și servicii cu specific rusesc disponibile în capitală. Rușii au înființat 11.081 de afaceri în diverse sectoare, de la servicii bazate pe internet la ospitalitate și școli sporive, potrivit registrului de afaceri din Serbia.
Cuvântul integrare nu este familiar rușilor, care își conservă stilul de viață peste tot unde se mută, notează Reuters. În mod ironic, mulți sârbi îl susțin pe Putin și nu împărtășesc opiniile celor care au fugit.
„Fervoarea culturii ruse este mult prea puternică pentru emigranții primei generații, astfel că integrarea în societatea în care și-au găsit refugiu, indiferent dacă este sârbă sau occidentală, nu va funcționa”, explică politologul sârb Aleksandar Djokic.
Relațiile dintre Serbia și Rusia datează de secole și sunt cordiale în prezent. Țara vecină încearcă să mențină un echilibru între Occident și Kremlin. Deși a condamnat invazia rusă, oficialii de la Belgrad nu s-au alăturat pachetelor de sancțiuni internaționale.
CITEȘTE ȘI:
A fost parafată construirea INTERCONECTORULUI de gaze România-Serbia