Ministrul italian de Externe şi alţi oficiali se vor întâlni luni, 20 mai, pentru a discuta recenta decizie a Rusiei de a sechestra active și de a impune măsuri restrictive companiilor italiene, printre care și gigantul UniCredit, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Un tribunal din Rusia a ordonat vineri punerea sub sechestru a activelor, conturilor, proprietăţilor imobiliare şi acţiunilor UniCredit din companiile subsidiare, ca parte a acţiunii în instanţă care implică banca italiană, conform actelor judiciare.
Decizia Curţii de arbitraj din Sankt Petersburg acoperă titluri de valoare, proprietăţile imobiliare şi conturile aparţinând UniCredit, precum şi 100% din acţiunile UniCredit Leasing şi UniCredit Garant.
Totul a fost evaluat la 462,7 milioane de euro!
UniCredit a fost unul dintre garanţii din contractul pentru construirea cu grupul german Linde a unei instalaţii de procesare a gazelor, contract care a fost reziliat în urma sancţiunilor occidentale.
Luna trecută, subsidiara rusă a companiei italiene Ariston a fost plasată temporar sub conducerea unei entităţi a grupului rus Gazprom, conform unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin.
Tot vineri, un tribunal din Rusia a ordonat punerea sub sechestru a activelor, conturilor, proprietăţilor imobiliare şi acţiunilor Deutsche Bank şi Commerzbank, băncile germane fiind de asemenea printre garanţii din contractul pentru construirea cu grupul german Linde a unei instalaţii de procesare a gazelor.
Sursele respective au declarat pentru Reuters că la reuniunea convocată de ministrul de Externe Antonio Tajani va fi analizată acţiunea în justiţie contra Unicredit şi situaţia dificilă cu care se confruntă alte companii italiene cu operaţiuni în Rusia.
La începutul lunii mai, directorul general al grupului bancar italian, Andrea Orcel, anunţa că UniCredit SpA va accelera reducerea expunerii la Rusia.
Decizia pare a fi luată în urma unor mari presiuni politice, în condiţiile în care profitul UniCredit în Rusia s-a dublat în primul trimestru al acestui an. Astfel, UniCredit Rusia a raportat un profit net de 213 milioane de euro în primele trei luni din 2024, în creştere de la 99 milioane de euro în urmă cu un an.
La doi ani de la debutul invaziei ruseşti din Ucraina, organismele europene de reglementare îşi intensifică presiunile asupra băncilor occidentale. Cu toate acestea, două dintre cele mai mari bănci europene, RBI şi UniCredit, continuă să facă afaceri în Rusia, ceea ce a declanșat furia autorităţilor din SUA.
Pe de altă parte, în prezent se discută în Vest despre înghețarea conturilor din străinătate ale Federației Ruse. Vorbim despre active de miliarde de euro, iar o parte din acești bani ar putea fi folosită pentru achiziția de arme necesare Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: