Prima pagină » Știri externe » Rușii explică de unde iau teroriștii din Siria arme chimice

Rușii explică de unde iau teroriștii din Siria arme chimice

Rușii explică de unde iau teroriștii din Siria arme chimice
Rușii explică de unde iau teroriștii din Siria arme chimice

„Teroriștii din Siria au arme chimice, iar partenerii noștri vestici cunosc acest lucru. Potrivit informațiilor noastre, teroriștii au gaz muștar. Ni se spune că nu pot deține și gaz sarin, dar ar fi mai bine să ne abținem de la astfel de afirmații fără echivoc. În realitate, situația arată diferit”, a declarat Mihail Ulianov.

Ulianov a prezentat mai multe posibilități privind modul în care teroriștii din Siria ar putea obține gazul sarin.

„În primul rând, îl pot produce. Este cunoscut faptul că au echipamentul și expertiza necesare. Au chimiști foarte buni, care s-au pregătit la universități din Vest. Mai sunt două posibilități. Un depozit libian în care se aflau 720 de tone de arme chimice s-a aflat pentru mult timp în afara controlului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ultima oară când experții au vizitat această unitate, s-a descoperit că au rămas doar 500 de tone. Așa că 220 de tone au dispărut – s-au evaporat sau au ajuns pe mâinile teroriștilor, în alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria”, a spus diplomatul rus.

Mihail Ulianov a subliniat că Irakul este o sursă mai probabilă pentru obținerea armelor chimice și a dat de înțeles că Moscova nu are încredere în operațiunea americanilor de distrugere a armelor chimice în Irak.

„După invadarea Irakului, SUA și Marea Britanie au preluat controlul asupra unui depozit de arme chimice vechi care aparțineau regimului lui Saddam Hussein. Potrivit declarațiilor americanilor, o parte din acest stoc a fost eliminat la fața locului, iar o altă parte a fost scoasă din țară. Acea operațiune a fost însoțită de încălcări brutale ale Convenției privind armele chimice. Eliminarea armelor chimice este permisă numai sub supravegherea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice. Nu avem nicio dovadă că nu au fost eliminate toate armele chimice, iar o investigație în acest sens a fost evitată de către partenerii vestici”, a conchis Ulianov.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfășurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administrația Donald Trump și alte națiuni susțin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunțat că, în urma rezultatelor unor teste „incontestabile”, s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanță chimică asemănătoare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant).

Citește și