Forțele armate ruse folosesc în mod activ arme chimice împotriva militarilor ucraineni în regiunea Bahmut, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din regiunea Tavria, Oleksiy Dmytrashkivsky.
Rușii folosesc, din primele informații făcute publice pe rețelele de socializare, elementul chimic Lewisite.
„Situația este dificilă în direcția Bakhmut. Inamicul folosește din ce în ce mai des arme chimice. De exemplu, în timpul focului de artilerie, se folosește un element numit anterior Lewisite”, a spus Oleksiy Dmytrașkovsky, într-o înregistrare video preluată pe Twitter.
Official and Exclusive from Armed Forces of Ukraine Commander Colonel Oleksiy Dmytrashkivsky:
Russia is actively using chemical weapons against Ukrainian troops in the direction of Bakhmut. pic.twitter.com/jCKIDtu0Yt
— Sarah Ashton-Cirillo (@SarahAshtonLV) July 4, 2023
Potrivit sursei citate, există deja victime ale acestui element chimic în rândul armatei ucrainene. Această substanță provoacă greață, vărsături și pierderea cunoștinței.
Această substanță este inclusă în prima anexă a Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea acestora (cunoscută și sub numele de Convenția privind interzicerea armelor chimice) la categoria agenți chimici de război cu denumirea originală „Lewisite (cunoscută și drept levizita), cum ar fi: 1. 2-clorovinildicloroarsina (CAS 541-25-3); 2. tris (2-clorovinil) arsina (CAS 40334-70-1); 3. bis (2-clorovinil) cloroarsina (CAS 40334- 69-8)”, fiind un derivat al arsenicului trivalent.
Conform unui document al Ministerului Afacerilor Externe, substanțele chimice aflate pe listele de control din Anexa 1 (lista 1, 2, 3) la Convenție cuprind agenți chimici de luptă propriu-ziși, precursori cheie (pentru faza finală de obținere) și precursori din fazele anterioare.
Produsele chimice înscrise în listele de control sunt considerate, după caz, produse militare sau cu dublă utilizare, importul și exportul acestora fiind supuse regimului de control al exporturilor de produse militare sau de produse și tehnologii cu dublă utilizare, după caz.
Acest element chimic, al cărui nume vine de la inventatorul ei, chimistul și militarul Winford Lee Lewis (1878-1943, are o simptomatologie caracterizată prin iritație nazală și de o senzație de arsură la nivelul ochilor, tegumentului și a aparatului respirator, conform medicilor.
Efectele sale apar la 3-5 minute după ce a intrat în corp, potrivit Ziare.com. Severitatea daunelor depinde de doza și timpul petrecut în atmosfera contaminată. La inhalarea vaporilor sau aerosolului, tractul respirator superior este mai întâi afectat.În otrăvirea ușoară, leziunea poate dispărea după câteva zile. Otrăvirea severă este însoțită de greață, dureri de cap, pierderea vocii, vărsături, slăbiciune generală. Spasmele toracice și dificultăți de respirație sunt semne de otrăvire severă. Organele vederii sunt foarte sensibile la Lewisite, introducerea unei picături de otravă în ochi duce la pierderea vederii după 7-10 zile.
Textul Convenției a fost finalizat și adoptat de Conferința pentru Dezarmare de la Geneva la 3 septembrie 1992. Convenția a fost deschisă pentru semnare la 13 ianuarie 1993 la Paris. România a semnat Convenția în prima zi de la deschiderea spre semnare și a ratificat-o la 9 decembrie 1994 prin Legea nr. 125/1994. A depus la Secretariatul General al ONU instrumentele de ratificare la 15 februarie 1995.