Rușii folosesc activ arme chimice împotriva ucrainenilor la Bahmut. Ce reacții provoacă substanța identificată de oficialii de la Kiev

Publicat: 05/07/2023, 14:52

Forțele armate ruse folosesc în mod activ arme chimice împotriva militarilor ucraineni în regiunea Bahmut, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din regiunea Tavria, Oleksiy Dmytrashkivsky.

Rușii folosesc, din primele informații făcute publice pe rețelele de socializare, elementul chimic Lewisite.

„Situația este dificilă în direcția Bakhmut. Inamicul folosește din ce în ce mai des arme chimice. De exemplu, în timpul focului de artilerie, se folosește un element numit anterior Lewisite”, a spus Oleksiy Dmytrașkovsky, într-o înregistrare video preluată pe Twitter.

Potrivit sursei citate, există deja victime ale acestui element chimic în rândul armatei ucrainene. Această substanță provoacă greață, vărsături și pierderea cunoștinței.

Ce se știe despre Lewisite

Această substanță este inclusă în prima anexă a Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice  și distrugerea acestora (cunoscută și sub numele de Convenția privind interzicerea armelor chimice) la categoria agenți chimici de război cu denumirea originală „Lewisite (cunoscută și drept levizita), cum ar fi: 1. 2-clorovinildicloroarsina (CAS 541-25-3); 2. tris (2-clorovinil) arsina (CAS 40334-70-1); 3. bis (2-clorovinil) cloroarsina (CAS 40334- 69-8)”, fiind un derivat al arsenicului trivalent.

Conform unui document al Ministerului Afacerilor Externe, substanțele chimice aflate pe listele de control din Anexa 1 (lista 1, 2, 3) la Convenție cuprind agenți chimici de luptă propriu-ziși, precursori cheie (pentru faza finală de obținere) și precursori din fazele anterioare.

Produsele chimice înscrise în listele de control sunt considerate, după caz, produse militare sau cu dublă utilizare, importul și exportul acestora fiind supuse regimului de control al exporturilor de produse militare sau de produse și tehnologii cu dublă utilizare, după caz.

Acest element chimic, al cărui nume vine de la inventatorul ei, chimistul și militarul Winford Lee Lewis (1878-1943, are o simptomatologie caracterizată prin iritație nazală și de o senzație de arsură la nivelul ochilor, tegumentului și a aparatului respirator, conform medicilor.

Efectele sale apar la 3-5 minute după ce a intrat în corp, potrivit Ziare.com. Severitatea daunelor depinde de doza și timpul petrecut în atmosfera contaminată. La inhalarea vaporilor sau aerosolului, tractul respirator superior este mai întâi afectat.În otrăvirea ușoară, leziunea poate dispărea după câteva zile. Otrăvirea severă este însoțită de greață, dureri de cap, pierderea vocii, vărsături, slăbiciune generală. Spasmele toracice și dificultăți de respirație sunt semne de otrăvire severă. Organele vederii sunt foarte sensibile la Lewisite, introducerea unei picături de otravă în ochi duce la pierderea vederii după 7-10 zile.

Textul Convenției a fost finalizat și adoptat de Conferința pentru Dezarmare de la Geneva la 3 septembrie 1992. Convenția a fost deschisă pentru semnare la 13 ianuarie 1993 la Paris. România a semnat Convenția în prima zi de la deschiderea spre semnare și a ratificat-o la 9 decembrie 1994 prin Legea nr. 125/1994. A depus la Secretariatul General al ONU instrumentele de ratificare la 15 februarie 1995.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×