Cea mai adâncă gaură artificială a Pământului are o adâncime de 12 kilometri și este acoperită doar de un capac de metal ruginit.
Groapa din Peninsula Kola (Rusia) a fost săpată de sovietici în numele științei, astfel încât aceștia să poată afla mai multe despre ceea ce este cu adevărat sub pământ și să ajungă la adâncimi necunoscute.
Proiectul a început lângă Murmansk în anii 1970, când oamenii de știință sovietici au vrut să afle mai multe despre scoarța terestră, scrie New York Post.
Timp de două decenii, ei au reușit să sape peste 12 kilometri în jos în Pământ.
Citește și: VIDEO | Au dat o gaură de 900 m adâncime în Antarctica, iar ce au găsit nu trebuia să existe
Cu toate acestea, în 1992 au fost nevoiți să oprească lucrările, deoarece la acel nivel se confruntau cu temperaturi de circa 180 de grade Celsius, ceea ce era mult mai cald decât au preconizat oamenii de știință.
În acest context, experții trebuie să găsească o modalitate de a depăși această problemă cu temperatura dacă doresc să continue forarea și să nu-și distrugă toate echipamentele în acest proces.
Totuși, toate aceste săpături nu au fost degeaba, deoarece s-au făcut unele descoperiri științifice.
Cercetătorii au descoperit că există apă la 12 kilometri adâncime în scoarța Pământului, în ciuda faptului că se credea că acest lucru este imposibil.
De asemenea, au găsit 24 de noi tipuri de organisme unicelulare moarte de mult timp și s-au descoperit roci care aveau 2,7 miliarde de ani.
De asemenea, s-au mai găsit gaze, cum ar fi: heliu, hidrogen, nitrogen şi dioxid de carbon.
Localnicii din zonă spun că gaura este atât de adâncă încât se aud țipetele oamenilor torturați în iad. De aici îi vine și numele de „poarta către iad”.
Dacă cineva ar cădea în gaură, ar dura aproximativ 3,5 până la 4 minute pentru a ajunge la fund, conform sursei citate.
Intră în GALERIA FOTO a articolului pentru a vedea cum arată groapa