S-A DECAPITAT cu drujba după ce A PIERDUT la un joc pe calculator. Autoritățile ruse, ȘOCATE de sinuciderea unui adolescent de 15 ani

Publicat: 05 09. 2018, 14:42

Pavel Matveev, în vârstă de 15 ani, s-a sinucis cu o drujbă în grădina casei sale, după ce a devenit frustrat de jocul respectiv, scrie mirror.co.uk.

Poliția investighează acum moartea băiatului și analizează o posibilă „incitare la sinucidere”. Corpul neînsuflețit al adolescentului a fost găsit în localitatea Mogocino din Rusia.

Presa rusă scrie că adolescentul era dependent de computerul pe care mama sa i-l achiziționase. Autoritățile nu cunosc exact numele jocului care i-a provocat puștiului o asemenea criză.

Plohie Novosti și Novosti V Tomske scriu că moartea adolescentului a survenit după ce a jucat un joc video.

„Jocul l-a ucis”, a declarat mama lui. „A stat ore în șir la calculator și i-au cedat nervii.”

Biroul local al Comitetului rus de Investigații nu a oferit detalii despre moartea îngrozitoare a copilului, dar a confirmat că analizează pista unei incitări la sinucidere.

Rusia s-a confruntat în ultimii ani cu așa-numitele grupuri ale morții, care îi incită pe copii și adolescenți să își ia viața, prin intermediul unor jocuri periculoase pe rețelele de socializare – nu se știe însă dacă un asemenea „joc” a fost implicat în tragedia puștiului de 15 ani.

Asemenea grupuri ale morții practică jocuri precum „Balena Albastră”, care are menirea de a „spăla creierele” copiilor. „Mentori” online dezaxați îi îndeamnă pe tineri să treacă de 50 de probe – inclusiv una a extenuării și alta a a automutilării – jocul culminând cu sinuciderea în sine.

Novaya Gazeta, un ziar de investigații din Rusia, a consemnat 130 de sinucideri ale unor copii, între noiembrie 2015 și aprilie 2016, aproape toți făcând parte dintr-un asemenea grup de pe internet.

Alexei Moșkov, care conduce departamentul de infracțiuni cibernetice din cadrul Ministerului rus de Interne, a avertizat că în 2017 a demascat nu mai puțin de 1.339 grupuri online care incitau la sinucideri în rândul tinerilor, audiența lor fiind de 12.000 utilizatori, raportată la peste 200.000 de postări.

Acesta a dezvăluit că a anchetat 230 de cazuri infracționale și 19 persoane influente – „curatori” sau „administratori” ai jocurilor periculoase – au fost arestate.