În opinia lor, problema ridicată de taberele „ilicite” are un răspuns „evident”, care, subliniază ei, nu ar trebui să provoace disensiuni în cadrul Partidului Socialist (PS, la putere), și anume „politica dusă de 16 luni de către Guvern, cu suținerea majorității, o politică coerentă care pune soluții concrete în locul inacțiunii și stigmatizării anterioare”.
Semnatarii scriu în continuare că această problemă este „evidentă, ne izbim de ea zilnic”, referindu-se la taberele instalate de romi în apropierea unor orașe, un lucru care „generează tensiuni”. „Aceste tabere ilicite sunt niște locuri ale mizeriei, în care bărbați, femei și copii sunt în pericol deoarece sunt expuși unor condiții sanitare și de securitate intolerabile”, subliniază ei în continuare.
„Pe aceste locuri se grefează infracționalitatea, diverse acțiuni de trafic și prostituție, exploatarea sărăciei, folosirea scandaloasă a copiilor obligați să cerșească, furtișaguri comise de rețele mafiote ai căror lideri se află în România și Bulgaria”, denunță aleșii francezi, asociind taberele ilegale cu infracționalitatea.
În opinia lor aceasta este „realitatea” și, din acest motiv, în baza unor hotărâri judecătorești sau din „motive de ordin public, cel mai adesea la cererea aleșilor din toate taberele politice”, care exprimă „așteptări legitime și uneori exasperarea locuitorilor, ministrul de Interne procedează la evacuări de tabere”, îi iau ei apărarea lui Valls fără să îl numească. „Pe această acțiune o susținem noi”, subliniază semnatarii.
Ei explică în continuare că vor să iasă din „ipocrizia” presupoziției potrivit căreia dacă stânga este umanistă trebuie să permită taberele și subliniază că, în urma circularei interministeriale de la 26 august 2012, „toate desființările (de tabere) sunt efectuate în urma căutării de locuințe alternative și pe baza unor diagnostice sanitare și sociale”.
Invocând un succes al unor inițiative în acest sens, ei prezintă totodată limitele acestei soluții, enumerând „lipsa locuințelor disponibile, saturarea dispozitivelor noastre naționale și locale de inserție sau timpul prea lung de care este nevoie pentru reușita inserării” romilor.
„Toate acestea ne aduc la o constatare, care este de altfel cea exprimată de premierul român (Victor Ponta) însuși: viitorul comunităților rome este în principal în țara lor de origine”, conchid ei, subliniind că „acolo trebuie căutate cu prioritate soluțiile” și că romii „trebuie să poată beneficia acolo de condiții de viață decente, care să nu-i mai oblige să plece”.
Aleșii francezi invocă totodată numeroase proiecte de inserție în România, „cu susținerea a zeci de colectivități locale franceze și mulțumită recurgerii la fonduri europene structurale”, apreciind că o „consolidare a cooperării descentralizate cu comunitățile locale romnești este o cale de explorat”.
În finalul articolului, cei 16 semnatari îndeamnă stânga și socialiștii la unitate, apreciind că „disensiunile ar fragiliza ceea ce s-a realizat și ceea ce mai rămâne de făcut”.