Salariile din China ar putea crește cu 10% în 2014. Efectul: fabricile încep să se mute în țări mai ieftine

Publicat: 06 01. 2014, 15:56
Actualizat: 28 09. 2018, 14:32

Salariile din China ar putea crește cu 10% sau mai mult în acest an, evoluție care ar alimenta consumul, dar ar determina noi companii dependente de forța de muncă ieftină să părăsească țara, afirmă analiști de la instituții financiare printre care Bank of America și JPMorgan.

Creșterea salariilor se va situa la 11% în acest an, după un avans de 10,7% anul trecut, estimează Lu Ting, analist la Bank of America. Analiști ai JPMorgan Chase și Mizuho Securities au declarat că estimează creșteri de 10-15%, potrivit Bloomberg.

Partidul Comunist, aflat la putere în China, exercită presiuni pentru mărirea salariilor, astfel încât să păstreze sprijinul populației și să accelereze reorientarea economiei de la producția industrială cu grad ridicat de poluare către servicii.

Autoritățile din Shenzhen, provincia Guangdong, au anunțat deja o creștere salarială de 13%, în timp ce în Yangzhou, provincia Jiangsu, majorarea se va situa la 15,6%.

„Trendul transferului bazelor de producție la costuri ieftine către țări din Asia de Sud-Est se va accelera”, a declarat Shen Jianguang, economist șef pentru Asia la Mizuho Hong Kong. Întărirea monedei Chinei și controalele mai stricte privind poluarea mediului contribuie, de asemenea, la mutarea de fabrici către țări precum Bangladesh, Vietnam și Cambodgia.

Schimbările demografice din China vor limita forța de muncă în anii următori. Partidul Comunist a promis în noiembrie să relaxeze restricțiile privind politica copilului unic și mobilitatea forței muncă.

Creșterea salariilor a determinat companii precum Nike să caute costuri mai mici în Vietnam. China riscă astfel o încetinire economică mai puternică, dacă înregistrează dificultăți în tranziția către producția de bunuri cu valoare adăugată mai ridicată.

În Shenzhen, creșterea salariului minim cu 13%, la 1.808 yuani (220 euro) începând din luna februarie este aproape dublă față de majorarea anterioară. Planul pe cinci ani al autorităților prevede creșteri salariale anuale de 13% în intervalul 2011-2015.

În luna mai a anului trecut, salariul minim varia de la 1.620 de yuani (196 de euro) în Shanghai la 1.010 yuani (123 de euro) în Anhui, potrivit datelor unei organizații din Hong Kong. Salariile minime trebuie să crească pentru a ajunge la 40% din salariul mediu la nivel urban în 2015, potrivit unui plan de combatere a inegalității anunțat de autorități în februarie anul trecut.