Guvernul venezuelean a majorat salariul minim lunar cu 289%, ajungând de la echivalentul a 64 de cenți americani la aproximativ 2,40 dolari la cursul de schimb estimat de banca centrală a țării.
Economia Venezuelei se află în al patrulea an de hiperinflație, al șaptelea an de recesiune, și a suferit o dolarizare lentă și necoordonată începând din 2019. Ministrul Muncii, Eduardo Pinate, a declarat că salariul minim va crește de la 1,8 milioane de bolivari la 7 milioane de bolivari începând cu această lună, transmite Reuters.
Acesta a făcut anunțul la un eveniment de Ziua Muncii difuzat la televiziunea de stat, adăugând că bonusul alimentar pe care lucrătorii statului ar trebui să-l primească de asemenea ar crește, ajungând la 3 milioane de bolivari.
Noul venit de bază de 2,40 dolari plus bonusul alimentar reprezintă acum 3,50 dolari, cu care venezuelenii pot cumpăra un kilogram de brânză și un litru de lapte. Însă oamenii nu își pot permite să își cumpere un nici măcar un kilogram de carne, întrucât costă 3,75 de dolari.
Guvernul președintelui Nicolas Maduro a crescut salariul minim de două ori în acest an, în timp ce țara se confruntă cu pandemia de coronavirus, o recesiune severă și hiperinflația.
Deși în urmă cu doi ani, autoritățile au relaxat controlul asupra economiei, permițând tranzacții mai mari în valută, mulți muncitori continuă să primească salariile în moneda locală, bolivarul, care și-a pierdut valoarea.
Eduardo Pinate a mai spus că grila salarială în sectorul public va fi revizuită, însă nu a oferit mai multe detalii. Angajații guvernamentali primesc cele mai mici salarii, astfel că mulți au ales să demisioneze.
Venezuela continuă să fie afectată de cea mai puternică criză financiară din istoria sa, mai ales pe fondul scăderii dramatice a producției de petrol și sancțiunilor impuse de Statele Unite.
Washingtonul îl consideră pe Nicolas Maduro, președintele țării, drept un dictator care a fraudat alegerile prezidențiale din 2018 și care a încălcat drepturile omului prin reprimarea violentă a protestelor din această țară. La rândul său, Maduro susţine că Washingtonul urmăreşte să-l înlăture de la putere printr-o lovitură de stat pentru a controla rezervele de petrol ale Venezuelei, cele mai mari din lume.
Într-o asemenea situație, Nicolas Manduro, președintele Venezuelei, propunea la sfârșitul lunii martie ca țara pe care o conduce să plătească cu petrol vaccinurile împotriva SARS-CoV-2.