SĂNĂTATE. Alertă medicală! Focar de infecție, se răspândește cu rapiditate. Virusul care a provocat deja 11 decese în luna iunie!

Publicat: 15 06. 2020, 22:04
SĂNĂTATE. Alertă medicală! Focar de infecție, se răspândește cu rapiditate. Virusul care a provocat deja 11 decese în luna iunie! / Sursa FOTO: https://www.hoa.africom.mil

Alertă în sănătate! Ultimul focar de Ebola, descoperit în nord-vestul Republicii Democrate Congo, a provocat decesul a 11 persoane în luna iunie, au anunţat luni, 15 iunie, autorităţile. Este îngrijorător, avertizează și Organizația Mondială a Sănătății, care trage un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în marele stat din centrul Africii.

De când s-a anunțat izbucnirea unui focar în Mbandaka, provincia Equateur, au fost înregistrate 14 cazuri confirmate şi 11 decese, subliniază într-un comunicat de presă comisia responsabilă de răspuns la această epidemie.

Ebola a omorât peste 2200 de oameni în Congo

OMS susține că acesta este al 10-lea focar de Ebola din RD Congo și al doilea ca număr de victime! Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în total au murit peste 2.200 de oameni!

Săptămâna trecută, OMS anunța că în cazul focarului din Mbandaka este implicată o tulpină diferită a virusului faţă de cea din estul ţării. De asemenea, analiza de secvenţiere genetică realizată de Institutul Naţional de Cercetări Biomedicale (NIBR) a constatat că virusul este „diferit de cel precedent care a afectat aceeaşi regiune în 2018”, mai arată OMS.

„Ebola este endemică în rezervoarele de animale… aşa că era de aşteptat să apară noi cazuri”, a spus dr. Matshidiso Moeti, director regional al OMS.

RD Congo, între Ebola și Covid-19

Focarul de Ebola este o lovitură suplimentară pentru RD Congo, țară care s-a confruntat deja cu o epidemie de febră hemoragică periculoasă în regiunea de est începând din august 2018. Mai mult, în 2019, Republica Democrată Congo a fost afectată de cel mai grav focar de rujeolă din lume, iar autoritățile luptă în prezent și cu pandemia Covid-19.

În plus, limitarea tuturor acestor epidemii este îngreunată de miliţiile care luptă în unele zone ale ţării şi de neîncrederea populaţiei în lucrătorii sanitari trimişi în ajutor.