Sancțiunile americane și europene împing Rusia către China: yuan-ul începe să fie privit ca o soluție

Publicat: 09 06. 2014, 12:19
Actualizat: 12 02. 2019, 15:20

„În ultimele săptămâni am înregistrat un interes semnificativ al marilor corporații din Rusia pentru a începe să folosească diferite produse în yuani și alte monede din Asia, precum și pentru deschiderea de conturi în locații din Asia”, a declarat șeful diviziei din Rusia a Deutsche Bank, Pavel Tepluchin, pentru Financial Times.

Un alt bancher de top din Rusia, directorul general al băncii de stat VTB, Andrei Kostin, a declarat că dezvoltarea utilizării altor monede decât dolarul este una dintre principalele obiective ale instituției de credit.

„Având în vedere amploarea comerțului bilateral cu China, dezvoltarea decontării în ruble și yuani este o prioritate și lucrăm în acest scop în prezent”, a afirmat Kostin la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Sancțiunile forțează companiile din Rusia să-și reducă dependența de piețele financiare occidentale, în timp ce băncile din Europa și SUA au încetinit puternic creditarea de la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de cărtre Rusia în luna martie.

De asemenea, banca centrală lucrează la înființarea unui sistem național de plăți, astfel încât Rusia să nu mai depindă de serviciile unor companii străine, precum Visa și MasterCard.

„Nu e nimic în neregulă cu încercarea Rusiei de a-și reduce dependența de dolar. În fapt, este ceva foarte rezonabil”, a declarat șeful diviziei din Rusia a unei alte mari bănci europene.

Mai multe companii, printre care producătorul de gaze și petrol Gazprom și compania minieră Norilsk Nickel au afirmat că analizează tranzacții în alte monede, mai ales în perspectiva unor sancțiuni mai dure, care ar afecta schimburile comerciale.