Prima pagină » Știri externe » Sancțiunile internaționale nu mai sufocă economia Iranului. Țara încasează anual miliarde de dolari din CONTRABANDA cu păcură

Sancțiunile internaționale nu mai sufocă economia Iranului. Țara încasează anual miliarde de dolari din CONTRABANDA cu păcură

Sancțiunile internaționale nu mai sufocă economia Iranului. Țara încasează anual miliarde de dolari din CONTRABANDA cu păcură

Rețeaua de contrabandă pusă la punct de Iran cuprinde importanți membri din structurile statului și are sprijin transfrontalier din partea Irakului.

Contrabanda cu păcură oferă Iranului o nouă sursă de venit, după ce sancțiunile internaționale i-au paralizat economia. Experții apreciază că tranzacțiile ilegale cu păcură au înflorit din 2022, atunci când Mohammed Shia al-Sudani a devenit premier în Irak. Țara vecină preia livrările din Iran, pe care mai apoi le etichetează ca fiind irakiene și le trimite către export.

În cadrul schemei, între 500.000 și 750.000 de tone metrice de păcură grea (HFO), inclusiv păcură cu conținut ridicat de sulf (HSFO), echivalentul a 3,4 milioane până la 5 milioane de barili de petrol, sunt prelucrate în fabricile irakiene și exportate, în mare parte, către statele din Asia.

Prin această mișcare, toată lumea are de câștigat. Iranul nu mai vinde păcura la jumătate de preț din cauza sancțiunilor și încasează la valoarea din piața. Irakul primește cantități impresionante de combustibil iranian, pe care-l folosește la alimentarea fabricilor de asfalt, relatează Reuters.

Iran se bazează pe Irak pentru a face față sancțiunilor

Sancțiunile economice adoptate de SUA și aliații săi au afectat puternic economia Iranului. Penuria de medicamente, alimente și alte produse esențiale a devenit parte din societatea iraniană.

Pentru a contracara lipsurile și a găsi lichidități pentru funcționarea normală a statului, oficialii de la Teheran au căutat noi aliați. Irakul este unul dintre ei, în pofida disputelor ideologice istorice.

Se estimează că Iranul încasează datorită rețelei sale de contrabandă între 1 și 3 miliarde de dolari anual. Situația ar putea aduce însă mari deservicii Irakului în relația cu SUA.

„Deși nu comentăm informațiile apărute, putem afirma că Departamentul împreună cu omologii noștri irakieni monitorizăm daunele comerțului ilicit și dorim să sprijinim aducerea produselor petroliere în mod transparent pe piață”, susțin oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și