Moș Crăciun, unul dintre cele mai cunoscute personaje, ar fi fost „ucis” în timp ce livra cadouri în Federația Rusă. Imediat după ce a pătruns în spațiul aerian al Moscovei și spunea „Ho,ho,ho! Salutare rușilor, aici sunt cadourile voastre! Un an nou fericit!”, o rachetă rusească i-a doborât sania cu cei 9 reni zburători.
Moș Crăciun avea în mână o doză de Coca Cola (brandul emblematic de băutură răcoritoare care a fost asociat cu personajul), iar în sanie se aflau mai multe rachete cu sigla NATO.
O rachetă rusească a fost lansată la inițiativa lui Moș Gerilă. Un militar rus în uniformă de la comandamentul de apărare spune „Ținta a fost distrusă”, în timp ce Moș Gerilă îi dă replica „Bun, nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru”.
Clipul a fost promovat pe canalele proruse de socializare și a stârnit multe reacții și a fost distribuit și de către Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării, afirmând: „Paranoia Rusiei cu privire la amenințările NATO a atins noi culmi”.
Chiar de Crăciun, un sistem de apărare anti-aeriană din Cecenia a tras cu racheta care a avariat avionul companiei Azerbaijan Airlines, prăbușindu-se în Kazahstan și rezultând 37 morți. Conducerea Ceceniei a invocat motivul lansării rachetei pentru a apăra orașul Crozniî de un atac ucrainean cu drone.
Moș Crăciun este un personaj legendar inspirat după Sfântul Nicolae din cultura creștină occidentală. Potrivit poveștilor, Moș Crăciun are un atelier la Polul Nord, mai precis, în Laponia, unde spiridușii fabrică jucăriile pentru copiii cuminți. Personajul a devenit popular din New Amsterdam (actualul New York City), în timpul secolului al 19-lea, sub influența miturilor olandeze.
În noaptea de Ajun, Moș Crăciun, în general, descris ca un bărbat corpolent, jovial, cu barbă albă, adesea cu ochelari, purtând o geacă roșie și manșete de blană albă, pantaloni roșii cu manșete de blană albă, o căciulă roșie cu blană albă, o curea de piele neagră și cizme, se deplasează cu sania trasă de renii zburători pentru a livra cadourile în întreaga lume. În sanie are un sac plin de cadouri pentru copiii cuminți care i-au trimis scrisori. Moș Crăciun intră pe hornurile caselor și lasă cadourile sub brazii decorați.
Moș Gerilă (Ded Moroz) este un personaj din folclorul rusesc, preluat și de România în timpul comunismului, din 1947. Ziarul „Națiunea” îl descria pe Moș Crăciun ca pe un bărbat atletic, tânăr, proletar. Cuvântul „Crăciun” încetase să mai fie în articolele ziarului „Scânteia”, fiind considerat un termen religios pentru ateismul promovat de comuniști. În anii 1980, personajul Moș Gerilă era asociat cu însuși dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Legenda sa și-a pierdut influența după Revoluția din 1989 și după revenirea lui Moș Crăciun. Românii și moldovenii care încă mai sărbătoresc Crăciunul după rit vechi pe 7 ianuarie încă mai cred în Moș Gerilă. În multe familii din România, copiii cuminți primesc cadouri mai mici și mai ieftine de la Moș Gerilă cu ocazia Anului Nou. Este considerat un „Moș Crăciun” mai sărac pentru că Moș Crăciun cel occidental aduce cadourile cele mai scumpe în noaptea de Ajunul Crăciunului.
De proveniență slavă, personajul Moș Gerilă/Ded Moroz a fost interzis la începutul epocii sovietice. Interdicția s-a ridicat după destalinizare. Moș Gerilă poartă o haină de blană până la călcâi, de obicei, de culoare roșie sau albastră, precum și o căciulă de blană. El mai poartă și tradiționalii „valenki” în picioare. Are o barbă albă foarte lungă. De Anul Nou, el se deplasează cu un baston lung sau cu o troică și le împarte cadouri copiilor cuminți.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și:
Cine, când și cum l-a omorât pe Moș Gerilă