Șantajul Marii Britanii în negocierile Brexit: Putem deveni un paradis fiscal pentru Europa
Cancelarul Philip Hammond a sugerat că Marea Britanie ar putea să-și transforme economia într-un paradis fiscal, dacă UE nu îi va garanta accesul pe piețele europene, după Brexit, arată The Guardian, care citeează un interviu acordat de Hammond publicației germane Welt am Sonntag.
Cancelarul a arătat că Marea Britanie ar putea renunța la modelul social, de taxare și de reglementare fiscală european, în cazul în care ar avea restricții pe piața unică europeană, după Brexit.
Ziariștii germani i-au spus cancelarului Hammond că „impresia Europei este că guvernul dumneavoastră vede viitorul model de business al UK ca fiind un paradis fiscal al Europei”. Hammond a replicat că „am putea fi forțați să ne schimbăm modelul economic și vom fi nevoiți să o facem pentru a ne recâștiga competitivitatea. Și puteți fi siguri că vom face tot ce va fi nevoie să facem”.
„Britanicii nu se vor întinde pe jos și vor spune, asta e, am fost răniți. Ne vom schimba modelul și vom reveni și vom fi angajați în competitivitate”, a spus Philip Hammond.
Poziția lui Hammond vine în contradicție cu mesajul transmis la Berlin, care lăsa să se înțeleagă că Marea Britanie nu vrea să facă rău UE prin Brexit.
Pe aceeași linie agresivă în raport cu negocierea Brexit este așteptat să fie și discursul premierul Theresa May. The Guardian susține că marți, May va arăta că Marea Britanie este pregătită că își sacrifice apartenența la piața unică și la uniunea vamală europeană, pentru a pune capăt liberei circulații a cetățenilor și mărfurilor, respectând astfel angajamentele de la referendum privind imigrația.
Theresa May va anunța un Brexit „dur”, în încercarea de a liniști aripa eurosceptică a partidului său conservator. Ea ar urma să arate că Marea Britanie este gata să părăsească uniunea vamală a UE, să își recapete controlul frontierelor, chiar dacă asta va însemna să își piardă accesul pe piața unică europeană. De asemenea, ar urma să anunțe că Marea Britanie nu se va mai supune deciziilor Curții Europene de Justiție.
May va face și un apel la unitate, pentru a pune capăt disensiunilor politice între adepții și oponenții Brexit-ului. „Câștigătorii au responsabilitatea de a se comporta înțelegător. Pierzătorii au responsabilitaea de a respecta legitimitatea rezultatului. Iar țara se unește. Trebuie să punem capăt divizării și limbajului asociat cu ea – „leaver” și „remainer” și toate insultele aferente – și să ne unim pentru a face un succes din Brexit și a construi o Britanie într-adevăr globală”, ar urma să spună Theresa May în discursul său.
La sfârșitul acestei săptămâni, presa britanică a arătat că negociatorul Brexitului din partea UE, francezul Michel Barnier, a dat semne de compromis la Bruxelles, în fața mai multor europarlamentari, arătând că UE își dorește accesul în continuare în City-ul financiar londonez și că în acest sens trebuie luate măsuri, pentru a se evita instabilitatea financiară a UE. Această poziție a încurajat atitudinea mai dură a britanicilor, care simt că au un atu în negocieri.