Prima prezență a unui „avion asemănător unei drone” a fost detectată la 5 octombrie deasupra centralei dezafectate de la Creys-Malville, din estul țării, potrivit EDF.
Celelalte zboruri au fost înregistrate deasupra centralelor nucleare din nord, la Gravelines, în est, la Cattenom, Bugey, Chooz, în centru-est, la Nogent-sur-Seine și în sud-vest la centrala de la Blayais.
Prezența avioanelor fără pilot a fost detectată în special în săptămâna 13-20 octombrie, în general în cursul nopții sau dimineața, potrivit EDF, care a precizat că a depus de fiecare dată o plângere la poliție.
Potrivit organizației Greenpeace, „survolările în cauză au avut loc, în unele cazuri, în aceeași zi în patru locuri aflate la distanțe unele față de altele – Bugey, Gravelines, Chooz, Nogent-sur-Seine, ceea ce confirmă o operațiune la scară largă”.
Sediul Comisariatului pentru Energie atomică din Saclay, la periferia Parisului, a fost, de asemenea, survolat de un avion fără pilot, a afirmat organizația Greenpeace, într-un comunicat.
Greenpeace „neagă orice implicare” în aceste incidente. În mai 2012, un activist al organizației a survolat centrala de la Bugey cu o parapantă cu motor, iar ulterior a aterizat în clădirea cu instalații nucleare. Scena a fost filmată dintr-un avion fără pilot de organizația Greenpeace, care a dorit să atragă atenția autorităților, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, cu privire la „vulnerabilitatea” centralelor nucleare în eventualitatea unui raid aerian.
Organizația Greenpeace a solicitat însă autorităților să declanșeze o anchetă în urma acestor incidente. „Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu producerea și repetarea acestor incidente, pentru care atât EDF, cât și forțele de ordine nu au oferit niciun răspuns”, a afirmat Yannick Rousselet, reprezentant al Greenpeace, într-un comunicat.
Autoritatea pentru Siguranța Nucleară (ASN), care verifică în ce măsură centralele sunt pregătite să reziste la un eventual accident aviatic sau la un atac terorist, a refuzat să se pronunțe în legătură cu aceste incidente.
Siguranța aeriană a centralelor nucleare franceze este asigurată de Înaltul funcționar pentru apărare și securitate din cadrul Ministerului Ecologiei și Energiei.
Survolarea centralelor nucleare este interzisă pe o rază de cinci kilometri și la altitudinea de 1.000 de metri în jurul instalațiilor. Spațiul aerian deasupra centrarelor nucleare este supravegheat de aviația militară, în urma unui acord cu EDF. Franța are în total 19 centrale nucleare funcționale, iar toate cele 58 de reactoare sunt exploatate de EDF.