Sarcina INUMANĂ a judecătorilor din procesul APPLE VS SAMSUNG
Jurații de la procesul dintre Apple și Samsung, care se judecă la tribunalul federal din San Jose, California, trebuie să răspundă la peste 600 de întrebări, formularul de verdict având nu mai puțin de 20 de pagini, potrivit Bloomberg.
Cele două companii au depus zeci de probe la dosar, care mai cuprinde 50 de ore de pledoarie și mărturii, precum și calcule complexe privind potențialele daune, de ordinul miliardelor de dolari.
Judecătorul care prezidează procesul le-a citit juraților 109 pagini de instrucțiuni necesare pentru a răspunde corect celor peste 600 de întrebări la care trebuie să răspundă verdictul. Citirea regulilor a durat mai mult de două ore, instanța dictând de mai multe ori „pauze de stat în picioare” pentru a se asigura că jurații vor fi atenți.
Cele 600 de întrebări vizează trei categorii diferite de patente sau brevete, fiecare guvernată de un alt set de reglementări: patente utilitare, patente de design și drepturi de proprietate intelectuală asupra „aspectului” produselor. Astfel, jurații trebuie mai întâi să încadreze fiecare întrebare într-una dintre aceste categorii, apoi să ajungă la un verdict prin aplicarea reglementărilor specifice și deliberări.
Juriul a început deliberările miercuri, iar verdictul trebuie să fie unanim pentru ca procesul să rezulte într-un câștigător.
Procesul a început în aprilie 2011, când Apple a acuzat Samsung că unele smartphone-uri și tablete Galaxy produse de compania sud-coreeană imită iPhone-ul și iPad-ul. Samsung a contraatacat acuzând Apple că folosește fără drept mai multe tehnologii brevetate în domeniul telecomunicațiilor.
Cele două companii, care domină piața smartphone-urilor, se judecă în procese similare în 30 de țări pe patru continente, confruntarea din tribunalul federal din San Jose fiind însă prima care ajunge în fața unui juriu și este aproape de a fi soluționată.
Apple vrea daune de până la 2,75 miliarde de dolari și solicită ca o interdicție temporară instituită de judecător asupra comercializării unei tablete Samsung pe teritoriul SUA să devină permanentă, caz în care compania ar putea cere extinderea interdicției și către alte produse, inclusiv telefoane.
Apple susține că peste 28 de produse Samsung încalcă drepturi de proprietate intelectuală, iar jurații trebuie să decidă care dintre persoanele juridice care reprezintă grupul sud-coreean – compania-mamă sau cele două divizii din Statele Unite – este responsabilă pentru acuzații. Valoarea daunelor trebuie stabilită individual pentru fiecare produs găsit „vinovat” și fiecare brevet încălcat.
Samsung susține că Apple a încălcat cinci patente ale companiei sud-coreene și cere redevențe de 421,8 milioane de dolari.