Fostul șef de stat este inculpat în acest dosar pentru trafic de influență activă, corupție activă și ascunderea încălcării secretului profesional.
Respingerea acestui recurs întunecă și mai mult situația judiciară și politică a fostului președinte, care a fost inculpat, în februarie, și pentru finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale din 2012, comentează Reuters.
Actualul președinte al Partidului Les Républicains (LR) are ambiția să participe în alegerile primare ale dreptei, în noiembrie, în vederea scrutinului prezidențial din 2017.
Însă judecătorii și-au încheiat ancheta, iar acțiunea la Curtea de Casație era ultimul obstacol dinaintea unei trimiteri la tribunal.
Suspiciunile de trafic de influență au apărut în cadrul unei anchete cu privire la o presupusă finanțare libiană a campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007, ceea ce a determinat justiția să plaseze sub ascultare două telefoane folosite de actualul lider al LR.
Judecătorii îl suspectează că a încercat să faciliteze promovarea la Monaco a lui Gilbert Azibert, pe atunci avocat general la Curtea de Casație, în schimbul unor informații cu privire la avansarea dosarului privind abuzarea de slăbiciunea miliardarei Liliane Bettencourt, în care a fost achitat.
Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog și fostul magistrat Gilbert Azibert – inculpați toți trei -, contestau validarea de către Curtea de Apel din Paris a înregistrărilor în care fostul șef de stat se prezenta sub pseudonimul „Paul Bismuth”.
Avocatul fostului președinte la Curtea de Casație, Patrice Spinosi, a atacat regularitatea acestor interceptări „pe termen lung, sinuoase”, denunțând un „dosar instabil” și „erori de drept”.
El a insistat asupra faptului că afirmațiile care au condus la inculparea lui Sarkozy au fost interceptate în alt dosar, cel privind o presupusă finanțare din partea Libiei a campaniei sale din 2007.
Avocatul general François Cordier a preconizat o casare parțială a două dintre interceptări, care nu joacă un rol central în dosar, dintre care una este o conversație între Thierry Herzog și Pierre-Olivier Sur, șeful Baroului Parisului.
El cerea de asemenea casarea confiscării a două documente, clasificate ca secrete, în urma unei percheziții la Curtea de Casație.
Curtea a dat curs acestor două solicitări ale lui François Cordier.
„Este o procedură bolnavă, care va continua acum”, a deplâns avocatul lui Sarkozy, Patrice Spinosi, care denunță, citat de Liberation, această procedură drept „fragilă” și „susceptibilă să antreneze condamnarea Franței la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”.