Șase cetățeni străini arestați în Venezuela, acuzați că fuseseră trimiși de CIA să îl asasineze pe Nicolas Maduro
Trei cetățeni americani, doi spanioli și un cetățean ceh au fost arestați după ce oficialii venezueleni i-au acuzat că au venit în țara sud-americană pentru a-l asasina pe președintele Nicolas Maduro.
Arestările au fost anunțate la televiziunea de stat de ministrul de Interne Diosdado Cabello. Cabello a spus că cetățenii străini fac parte dintr-un complot condus de CIA pentru a răsturna guvernul venezuelean și a ucide mai mulți membri ai conducerii sale. Cabello a arătat imagini cu arme despre care a spus că au fost confiscate de la o parte dintre așa-zișii asasini, scrie Associated Press.
Printre americanii arestați se numără un fost membru al Marinei militare americane, pe care Cabello l-a identificat ca un fost Navy Seal care a servit în Afganistan, Irak și Columbia.
Departamentul de Stat al SUA a confirmat reținerea unui membru al armatei americane și a declarat că este la curent cu „rapoarte neconfirmate despre alți doi cetățeni americani deținuți în Venezuela”.
„Orice afirmație privind implicarea SUA într-un complot de răsturnare a lui Maduro este categoric falsă. Statele Unite continuă să sprijine o soluție democratică la criza politică din Venezuela”, a declarat Departamentul de Stat.
Anunțul arestărilor vine la doar două zile după ce Trezoreria SUA a impus sancțiuni asupra a 16 aliați ai lui Nicolas Maduro care au fost acuzați de guvernul american că au obstrucționat votul în timpul alegerilor prezidențiale din Venezuela din 28 iulie și de abuzuri ale drepturilor omului.
Ambasada Spaniei în Venezuela nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la arestările cetățenilor săi.
La începutul acestei săptămâni, parlamentul spaniol l-a recunoscut pe candidatul opoziției Edmundo Gonzalez drept câștigător al alegerilor din Venezuela, înfuriindu-i pe aliații lui Maduro care au cerut guvernului venezuelean să suspende relațiile comerciale și diplomatice cu Spania.
Maduro a respins cererile mai multor țări, inclusiv ale guvernelor din Columbia și Brazilia, să furnizeze date care să dovedească că a câștigat alegerile. Maduro, care se află la putere din 2013, a declarat în mod repetat că SUA încearcă să-l răstoarne prin sancțiuni și operațiuni sub acoperire.
Anterior, Administrația Maduro s-a folosit de cetățeni americani închiși în Venezuela pentru a obține concesii de la guvernul SUA.
Într-un acord încheiat anul trecut cu administrația Biden, Maduro a eliberat 10 americani și un fugar căutați de guvernul SUA în schimbul grațierii lui Alex Saab, un apropiat al lui Maduro care a fost reținut în Florida sub acuzația de spălare de bani. Potrivit procurorilor americani, Saab îl ajutase pe Maduro să evite sancțiunile Trezoreriei SUA printr-o rețea complexă de companii fantomă.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: