Șase mari bănci, amendate cu o sumă uriașă pentru manipularea pieței valutare
Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, UBS și Royal Bank of Scotland au fost acuzate de autoritățile de reglementare din Statele Unite și Marea Britanie că și-au înșelat clienții spre folosul propriu, utilizând invitații preferențiale la discuțiile de stabilire a ofertelor băncilor pentru cursurile de schimb și limbaj codificat pentru coordonarea tranzacțiilor.
Cu excepția UBS, toate celelalte bănci au recunoscut să au conspirat pentru manipularea ratelor de schimb pentru dolar și euro, pe piața valutară spot.
UBS și-a recunoscut vinovăția într-o acuzație diferită.
Bank of America a fost amendată la rândul ei, dar a evitat recunoașterea vinovăției în acuzații legate de comportamentul traderilor.
„Amenzile care vor fi plătite de aceste bănci sunt corecte, având în vedere natura practicilor anticoncurențiale, pe termen lung”, a declarat prpcurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch.
Băncile au folosit astfel de practici incorecte până în 2013, când autoritățile de reglementare au început să le penalizeze pentru manipularea dobânzii Libor de pe piața interbancară.
În total, autoritățile de reglementare din Statele Unite și Europa au amendat șapte bănci cu peste 10 miliarde de dolari, pentru că nu au oprit traderii să încerce să influențeze ratele de schimb valutar folosite zilnic de milioane de oameni, de la companiile de investiții până la turiștii care cumpără valută în vacanță.
Investigațiile nu s-au încheiat. Procurorii pot inculpa și persoane, în cadrul acordurilor prin care băncile s-au angajat să colaboreze cu autoritățile.
Este pentru prima oară în multe decenii când companiile mamă ale Citigroup, JPMorgan, Barclays și Royal Bank of Scotland s-au recunoscut vinovate de fapte penale, dar au obținut în cadrul negocierii acordului dreptul de a continua operațiunile ca de obicei.
Citicorp, compania mamă a Citigroup, va plăti cea mai mare amendă penală, 925 milioane de dolari, precum și 342 milioane dolari către Rezerva Federală.
Traderii băncii au participat la o conspirație din decembrie 2007 până cel puțin ianuarie 2013, se arată în acord. Astfel, traderi ai Citi, JP Morgan și ai altor bănci au format un grup numit „Cartelul” sau „Mafia”, participând aproape zilnic la discuții private prin care și-au coordonat tranzacțiile.
JPMorgan a fost amendată penal cu 550 milioane de dolari și a acceptat plata a 342 milioane de dolari Rezervei Federale. Banca a fost implicată în manipularea cursului valutar în perioada iulie 2010-ianuarie 2013.
Banca britanică Barclays a fost amendată cu o sumă record de 2,4 miliarde de dolari. Angajații băncii au continuat să folosească practici înșelătoare în pofida angajamentului directorului general Antony Jenkins de a schimba politica Barclays în domeniul riscurilor asumate. Luna trecută, Barclays a concediat patru traderi, iar șeful autorității de reglementare a statului New York, Benjamin Lawsky, a cerut concedierea altor patru, în prezent suspendați sau aflați în concediu plătit.
UBS a fost prima dintre băncile care a raportat autorităților americane comportamentul incorect. Banca elvețiană și-a recunoscut vinovăția și va plăti o amendă panală de 203 milioane de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare Libor, precum și 342 de milioane de dolari Rezervei Federale, pentru tentativă de manipulare a cursului valutar.
Royal Bank of Scotland va plăti o amendă penală de 395 de milioane de dolari și alte 274 milioane de dolari la Rezerva Federală.